deze 6 recepten passen in het FODMAP-dieet

Bij het woord dieet denken veel mensen al snel dat je vrijwel niks mag eten. Zeker bij een onbekend dieet als FODMAP. Maar gelukkig is dat helemaal niet waar. Er zijn nog steeds heel veel lekkere gerechten die je prima kunt eten als je het FODMAP-dieet volgt.

ketogeen dieet? Dit wil je (w)eten

FOD-wat?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden, en Polyolen – een hele mond vol! Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Nou, FODMAP draait om bepaalde koolhydraten en suikers die niet zo vriendelijk zijn voor je buik. Voor sommige mensen kunnen deze stoffen spijsverteringsklachten veroorzaken.

Als je hoort wat er allemaal niet mag (granen, zuivel, heel veel groenten, peulvruchten), lijkt het misschien alsof je niks meer mag eten. Maar dat valt gelukkig heel erg mee. Wat je dan wel mag? Bijvoorbeeld vlees, verse vis, en een heleboel groenten zoals wortels, courgette, en komkommer, spinazie en winterse favorieten zoals boerenkool en andijvie. Ook zijn er volop glutenvrije granen en zaden die je gewoon mag eten, zoals quinoa en rijst.

Wat betreft zuivel, kun je lactosevrije opties proberen, zoals lactosevrije melk en kaas. Er zijn ook veel fruitsoorten die FODMAP-vriendelijk zijn, zoals aardbeien, banaan, en citrusvruchten.

Dit mag je eten tijdens je FODMAP-dieet

Let op: in sommige gevallen moet je een klontje boter vervangen door een plantaardige variant. Controleer altijd of het recept ook echt in jouw dieet past.

boerenkool met biefstuk
Aan de slag met de groente die zo lekker z’n beet houdt. Wanneer je boerenkool met biefstuk vlug roerbakt behoudt hij ook nog eens z’n kleur.
naar recept
boerenkool-biefstuk-delicious
knolselderijsalade met spinazie & honingdressing
Een frisse salade is het perfecte bijgerecht! Door de honing is deze lekker zoet en overal bij te combineren!
Nog meer zin in salades? Bekijk deze groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas.
naar recept
rauwe spinaziestamppot met chorizo
Als er één gerecht is waar je eindeloos mee kunt variëren, dan is het wel stamppot. Deze variant met rauwe spinazie is het hele jaar door verrukkelijk.
De chorizo en kalamataolijven geven ‘m de nodige pit. Nog meer pit? Maak de stamppot af met een scheutje olijfolie en rode peper!
Of duik in deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
naar recept
spinaziestamppot
pastinaaksoep met peterselie-olie
Een heerlijk zacht soepje met stukken gekruide pastinaak en verse peterselie-olie.
naar recept
pastinaaksoep met peterselie-olie - delicious
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap
geroosterde wintergroenten met zalm
Warm je oven maar voor, want deze royale maaltijd met wintergroenten maak je zonder potten en pannen. Zalm en knapperige boerenkool in combinatie met de zoete smaken van biet en aardappel zijn een feest om te eten. 
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap