6x focaccia recepten om je liefde voor Italië te vieren

6x focaccia recepten om je liefde voor Italië te vieren
R+B Valeria Lucente, Marco Loren | F Chantal Arnts

Superluchtig met een knapperige korst en zacht en ook iets chewy vanbinnen: dat is perfecte focaccia. In dit artikel delen we de lekkerste focaccia recepten met je!

Wij maken klassiekers én varianten met heerlijke toppings. Ideaal als stevige lunch met een frisse salade, of snijd ze in stukjes als easy borrelhapjes.

In het maart-nummer van delicious. delen we nog drie heerlijke recepten: met spek, ui en karwijzaad, duiven-honingfocaccia met zoetzure sjalotten en paté en het recept voor focaccia met aardappel en kruidenboter met geroosterde knoflook. Trek gekregen? Bestel het nummer hier.

Iedere regio zijn eigen focaccia

Valeria Lucente van Focacceria Amsterdam: ‘Alles draait bij ons om die mooie traditie van de focaccia uit Genua. Oorspronkelijk werd hij gebakken met strutto (reuzel), als een soort snack die daardoor zacht bleef: de antica, die we ook maken en heel erg lekker is.’

‘Elk deel van Italië kent een ander type focaccia. De Genovese wordt met gist gemaakt, olijfolie en je eindigt met de kuiltjes – de vingers van de bakker – in het Italiaans ‘occhi’ (ogen) waarover je de kenmerkende salamoia schenkt: een mengsel van water, olijfolie en zout. Daardoor is deze focaccia ook minder dik, extra zoutig en heel knapperig.’

Klassiek Italiaans

focaccia genovese
Er zijn Amsterdamse Genovesi die emotioneel worden als ze de smaak van thuis proeven. Want focaccia uit Genua is speciaal en extra lekker. Doe je schort om en waan je in Genua.
naar recept
focaccia genovese
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept
focaccia met aardappelschijfjes en rozemarijn
Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht… niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.
naar recept
focaccia met aardappel

Met een twist

zoete & hartige panfocaccia
Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
naar recept
panfocaccia
mini-foccacia met tijm
Deze mini-foccacia met tijm is het ideale bijgerecht. Heerlijk bij bijvoorbeeld salade, soep of een smeuïge kaasfondue!
naar recept
foccacia met tijm-delicious
bbq-focaccia met worstjes
Bij de zomer horen heerlijke barbecuerecepten. Daar is deze eentje van. De focaccia maak je eerst helemaal zelf en vul je vervolgens met heerlijke worstjes van de bbq. Top het broodje af met de lekkere yoghurtdip. Enjoy!
naar recept
bbq-focaccia-delicious

Cursus: Italiaans deegwaar

Meer leren over Italiaans brood? Volg de online cursus van delicious.academy! Roberta Pagnier laat je zien hoe je een heerlijke Napolitaanse pizza bereidt en de beste focaccia, krokante grissini en gevulde tortano maakt. Daarnaast kun je in de cursus veel meer Italiaanse recepten vinden.

Lees er hier meer over!