7x de lekkerste flammkuchen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Is het een pizza? Is het een plaattaart? Nee, het is flammkuchen! Een dunne, knapperige bodem, traditioneel belegd met spek, uien en kaas. Een briljante uitvinding voor iedereen die wel raad weet met comfort food. Super makkelijk om zelf te maken, dus we geven je onze lekkerste recepten!

Wat is het precies?

Flammkuchen, in bepaalde regio’s ook wel tarte flambée genoemd, vindt zijn oorsprong in de Franse Elzas. Zijn naam heeft ’t gerecht te danken aan de bereidingswijze: de ‘vuurkoek’ bereid je snel en op zeer hoge temperatuur. 

Vaak wordt het beschouwd als voorloper van de pizza omdat het een dunne, knapperige deegbodem heeft. En, net als pizza, belegd is met een variatie van toppings en kaas. Oorspronkelijk werd flammkuchen gemaakt door boeren in de regio, die het bakten in een houtoven. In de loop van de tijd heeft het gerecht – niet geheel verrassend – aan populariteit gewonnen. Nu is het een zeer geliefde maaltijd binnen de Elzas én daarbuiten. 

Hoe eet je flammkuchen?

Flammkuchen is een veelzijdig gerecht dat je makkelijk op verschillende momenten van de dag kunt eten. Je kunt het als snack serveren, tijdens een brunch of een borrel. Tover je er een uit de oven tijdens de lunch? Dan ben je gegarandeerd van een hoop blije gezichten aan tafel. Veel lekkerder en luxer dan een broodje of tosti en bijna net zo makkelijk te maken!

In de Elzas zie je flammkuchen of tarte flambée vaak op de kaart staan als voorgerecht: door zijn lichte karakter is dat een hele logische keuze. Ook wanneer je zoekt naar een diner dat niet te zwaar is of een lekker hapje op een buffet, bijvoorbeeld voor grote groepen, dan weet je het antwoord waarschijnlijk ook al. Flammkuchen it is

Wanneer eet je het?

Zowel in de zomer als winter kun je flammkuchen prima op tafel zetten. Ons advies? Doe het lekker het hele jaar door en kies ieder jaargetijde voor ingrediënten die in het seizoen zijn! 

In de winter kun je een variant maken met warme ingrediënten zoals spek, uien, champignons en kaas: perfect voor de koudere maanden. Ideaal om je in een winters weekend mee op te warmen nadat je lekker buiten bent geweest. 

’s Zomers kun je flammkuchen beleggen met verse ingrediënten zoals tomaat, courgette, paprika, en zalm. Zoete flammkuchen is natuurlijk ook een optie: wat dacht je van rijp fruit en frisse smaken? Ook ideaal om – eenmaal afgekoeld – mee te nemen voor een fietstocht of picknick.

Lees ook: 73x lekker eten om mee te nemen.

Wat is het verschil tussen flammkuchen en tarte flambée?

Daar kunnen we kort over zijn: dat verschil is er bijna niet. Maar als je dan toch onderscheid wil maken, moet er naar de toppings gekeken worden. Beiden worden belegd met spek, uien en kaas, maar de tarte flambée is door de toevoeging van crème fraîche zachter van smaak en textuur. 

Gelukkig hoeven we in deze dimensie van krokant deeg niet binnen de lijntjes te kleuren. Er zijn namelijk eindeloos veel manieren om fantastische flammkuchen en tarte flambée’s te bereiden. Onze voorkeur gaat uit naar groenten: die laten we graag de hoofdrol spelen. Je kunt ze lekker puur eten op flammkuchen, maar flink veel smaakmakers toevoegen mag ook altijd! 

Als je zin hebt om voor een niet-traditionele bereiding te gaan, hebben we een paar ideeën voor je: 

  • Veggie flammkuchen: belegd met groente zoals courgette, tomaat, champignons, paprika en kaas.
  • Zalm flammkuchen: belegd met gerookte zalm, dille, roomkaas en citroen.
  • Pizza-style flammkuchen: belegd met tomatensaus, mozzarella, salami, pepperoni en champignons (niet te hard tegen de Fransen zeggen. Ook niet tegen de Italianen overigens). 
  • fruitige flammkuchen: belegd met fruit zoals peer, appel, bessen, honing en kaas.
  • dessert flammkuchen: belegd met suiker, kaneel, appel, rozijnen en slagroom.

Goed om te weten: flammkuchen kun je ook makkelijk glutenvrij bereiden! Gebruik in dat geval glutenvrije bloem: er zijn verschillende soorten glutenvrije bloem verkrijgbaar in de supermarkt of natuurwinkel. Denk aan rijstbloem, boekweitbloem of een kant-en-klare glutenvrije meelmix. Zorg dat de toppings ook vrij van gluten zijn en maak easy en snel glutenvrije flammkuchen.

De smaak te pakken? Check onze lekkerste recepten voor flammkuchen met vlees, vis of helemaal vega hieronder! 

7x de lekkerste flammkuchen

flammkuchen met honingspekjes & kappertjessalade
Als het kwik stijgt, staat Janneke zo kort mogelijk in de keuken. Natuurlijk doet ze geen concessies op smaak! Proef haar lekkere en makkelijke zomereten, zoals deze fijne flammkuchen.
Snel flammkuchen op tafel? Maak het met een paar rollen koelvers deeg, reepjes gerookt spek en sla-melange.
VEGA TIP: Vervang de spekreepjes door kleine champignons of kikkererwten.
naar recept
flammkuchen
flammkuchen met prei en zalm
Weleens flammkuchen gegegeten? Als je ’t één keer hebt geproefd, ben je verkocht. Flammkuchen of tarte flambé is heerlijk luchtig en hartig. Een soort pizza, maar dan met een romige laag in plaats van tomatensaus. Supersnel gemaakt met kant-en-klaar deeg voor flammkuchen, dus no fuss.
naar recept
flammkuchen met prei en zalm - delicious
flammkuchen met geroosterde ui & pulled pork
Superlekker, zo'n knapperige flammkuchen net uit de oven. De pulled pork kun je zelf maken, maar dat is wel een project voor het weekend. Gelukkig kun je het kant-en-klaar halen in de supermarkt. Vervang pulled pork evt. door gebakken gyros- of shoarmareepjes.
Komend weekend: flammkuchen-party! Maak ook flammkuchen met zalm én met muhammara en spinazie.
naar recept
Flammkuchen met muhammara, spinazie en amandel
Met flammkuchen kun je eindeloos variëren. Probeer deze versie met muhammara, spinazie en amandel eens.
Ook lekker: flammkuchen met savooiekool.
naar recept
tarte flambée met zalm
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel. 
naar recept
tarte flambée met zalm
tarte flambée
De Franse tarte flambée komt uit de Elzas. Bijna hetzelfde als flammkuchen, maar dan met de toevoeging van crème fraîche, waardoor hij extra romig en zacht van smaak wordt. Maak het pizzadeeg verder af met uienringen en spekjes en je hebt een perfect gerecht!
Zin in meer krokante 'tartes'? Check dan onze lijst met 7x flammkuchen (en tarte flambée)!
naar recept
tarte-flambée | delicious
flammkuchen met savooiekool
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
Ook lekker: flammkuchen met pulled pork en geroosterde ui.
naar recept
flammkuchen met savooiekool
flammkuchen
STUDIO PHILIPPI