Maak eens zelf falafel met een falafel recept. Falafel is allang niet meer de gortdroge, knoertharde en vooral smaakloze balletjes waar vegetariërs jarenlang tot veroordeeld waren. Nu zijn ze krokant vanbuiten, luchtig en zijdezacht vanbinnen, en doorspekt met aromatische kruiden.
Sterker nog: in grote steden (her)ontdekken we aan de lopende band oude en nieuwe zaakjes met gefrituurde kikkererwtenhapjes die niet zouden misstaan in het Midden-Oosten. Haal falafel los of in een pita bij Shaami Huis in Rotterdam, Saj in Utrecht of Tigris & Eufraat in Amsterdam.
Zelf falafel maken
Of beter: maak ze zelf. Een falafel recept is zo gemaakt. En heb je ze eenmaal geproefd, dan wil je ze misschien nooit meer kant-en-klaar.
Kijk maar naar onderstaande recepten waar we de balletjes telkens een delicious-twist geven. Ga bijvoorbeeld voor falafel van zwarte bonen of bloemkool, of gewoon ‘zoals het hoort’ van kikkererwten.
Kikkererwten gezond
In het Midden-Oosten worden ze aanbeden als het hoofdingrediënt van de zijdezachte hummus (hummus betekent in het Arabisch kikkererwt!) en knapperige falafel. Kikkererwten zijn niet alleen ongelooflijk voedzaam, ze worden al duizenden jaren met smaak gegeten in heel veel toepassingen.
Ze geven heel veel voldoening, zeker in vleesloze gerechten. Zo is de kikkererwt rijk aan eiwitten, fosfor, calcium, ijzer en vitamine B9. Er zijn twee soorten kikkererwten: desi (minder glad en kleiner) en de gangbare kabuli (groter en licht van kleur).
Psst… Gek op de magie van mezze? Onze aankomende special edition draait helemaal om de keuken uit het Midden-Oosten. Hou deze pagina in de gaten.
6x falafel recept
Ook lekker: mini falafel burgertjes met munt-avocado en yoghurt-saus
Bekijk ook: 10x vega burger – zo maak je ze waanzinnig lekker