eetbare cadeaus om nú te maken – en met de feestdagen weg te geven

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maak deze feestdagen indruk op vrienden en familie met de lekkerste huisgemaakte, eetbare cadeaus. Hete saus voor je broer? Gekonfijte citroenschillen voor je bakkende tante? We hebben het voor je!

Vind jij het altijd lastig om een cadeau te verzinnen voor iemand die alles al heeft? Een presentje zelf maken is in veel gevallen budgetvriendelijk, beter voor het milieu en persoonlijk. Want dat je tijd en moeite hebt gestoken in de ander, spat van onderstaande cadeaus af.

Maak de cadeaus af met een mooie, glazen verpakking – bij winkels als Xenos en Søstrene Grene vind je flesjes en weckpotjes in alle vormen en maten – en voorzie ze van een handgeschreven label of mooi etiket.

Succes gegarandeerd. Liefde gaat immers door de maag, niet?

En psst… Mocht je toch liever iets kopen? Iedere kookfanaat maak je blij met een abonnement op delicious. magazine óf ons extra dikke feestnummer.

6 eetbare cadeaus:

1. Hete saus om eigenlijk bij vrijwel álles te eten

Bijvoorbeeld voor je broer die van pittig eten houdt

Iedereen kent wel íemand in zijn omgeving die verknocht is aan hete saus: van zacht pittig tot hels vurig. En dat is het mooie van zelf maken: je geeft de saus precies zoveel pit als je zelf wilt. Maak een paar flesjes voor jezelf én een batch om weg te geven. Voor deze saus blijven je vrienden en familie terugkomen.

Het basisrecept voor hete saus vind je hier!


2. Knoflook-miso als basis voor bouillon, in jus, marinade, knoflookboter of als smaakmaker over vis

Voor je umami-liefhebbende vriendin?

Miso maken is in de regel een tijdrovende klus. Maar het kan ook anders! Deze knoflook-miso is een geweldige aanvulling in talloze gerechten. Makkelijk fermenteren in een kwartiertje, noemen we dat. Met groots resultaat. Leuk etiket erop en je cadeau is klaar.

Lees er alles over in dit recept van culi redacteur Vic.


grapefruit-sinaasappelcurd met kruidnagel | delicious

3. Curd voor op scones of in taart, cake of dessert

Om je zus ’s nacht voor wakker te kunnen maken?

Wacht nog even met vertellen dat je één van deze curds gaat maken, want je familie staat al snel op de stoep om de hele batch op te eisen.

Hieronder vind je een klassieker – lemon curd – én een verrassend kruidige grapefruit-sinaasappelcurd.

lemoncurd
Zuur, zoet, boterig en met een citroenaroma om u tegen te zeggen. Voor de lemoncurd van Janneke Philippi mogen ze ons ’s nachts wakker maken. Lekker bij zelfgebakken scones of (heel easy) met lange vingers. En makkelijk om te maken, zolang je maar blijft kloppen en schoon te werk gaat.
naar recept
lemoncurd zelf maken | delicious
grapefruit-sinaasappelcurd met kruidnagel
Grapefruit en kruidnagel geven deze curd een stevige, kruidige, smaak. Lekker op scones! Of maak een simpele cake in een kleine taartvorm, snijd die horizontaal 2 keer door en bestrijk royaal met curd. Ook lekker: roer gelijke hoeveelheden curd door slagroom en yoghurt en maak een heerlijk dessert met frambozen. Genoeg heerlijke opties dus!
naar recept
grapefruit-sinaasappelcurd met kruidnagel | delicious

speculaasdeeg spijs | delicious

4. Gevulde speculaas

Om neefjes, nichtjes en kleinkinderen voor je te winnen?

Een allemansvriend: deze gevulde speculaas. En er gaat natuurlijk niets boven zelfgemaakte. Toegegeven, afhankelijk van wanneer je dit artikel leest, wil je dit recept niet ‘nu’ maken maar liever één of twee dagen voor je het cadeau geeft. Begin minstens een dag eerder met kokkerellen, zodat het deeg kan rusten en het speculaasaroma goed ontwikkelt. Shop er – eenmaal gebakken – een gezellig koekblik bij óf pak ze in cellofaan met een strik erom. Succes gegarandeerd.

Gevuld speculaas
Op verzoek van velen. Om familie en vrienden dit weekend mee te verwennen. En niet in de laatste plaats omdat we het zelf ook zo graag snoepen: het recept voor het onweerstaanbare gevulde speculaas van onze culinair redacteur Trudelies Schouten. Begin minstens een dag eerder, zodat het deeg kan rusten en zijn speculaasaroma goed ontwikkelt.
naar recept
speculaas-delicious

5. Pickles van ui en appel voor bij oude kaas (of tig andere zaken)

Voor je vader?

Traditionele Engelse pickles. Menig vader is er gek op (die van ondergetekende althans). Dit recept van Mister Kitchen vraagt wat geduld, maar vervolgens kun je je lol op. Eet het bij alles van oude kaas tot gegrild vlees en paté tot kip.

pickels van ui en appel
Traditionele Engelse pickels in een nieuw jasje. De recept van Mister Kitchen vraagt om wat geduld, maar daarna heb je een heerlijk goedje, lekker bij alles. van Oude kaas tot gegrild vlees en van paté tot kip.
naar recept
pickles van ui en appel | delicious

6. Gekonfijte citroenschil voor in gebak, desserts of als garnering

Voor je bakgrage tante?

Het voordeel van vruchten konfijten is dat je ze zo een veel zachtere, zoete smaak geeft. Nadat je zo de schil langer kunt bewaren natuurlijk. Gebruik het in gebak of desserts of als garnering. In een leuke verpakking maak je hier iedere thuisbakker gelukkig mee.

In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het maakt.