Vic’s kitchen stories: knoflook-miso

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces, en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand alles over zelf knoflook-miso maken.

Almachtige miso!

Japanners zweren bij miso — de smaakbom van gefermenteerde sojabonen, granen en zout. Zelf miso maken duurt lang, maar het kan ook anders. Knoflook-miso is een geweldige aanvulling voor veel gerechten, daarom hier de basis voor het makkelijkste ferment uit eigen keuken.

Soorten miso

Miso is er in vele soorten en kleuren, van lichtblond tot nagenoeg zwart. Waarbij grotendeels geldt: hoe donkerder, hoe sterker de smaak. Ondanks dat al deze soorten niet even makkelijk verkrijgbaar zijn, hoef je voor variatie niet ver te zoeken. Knoflook geeft iedere miso rijkere aroma’s, met een buitengewoon bijproduct: zachte-zoete knoflook, die met de tijd alleen maar lekkerder wordt. Twee vliegen in één klap noemen we dat.

Toepassingen van knoflook-miso

Knoflook-miso is een smaakmaker die veel diepgang geeft aan gerechten. Zo gebruik je dit heerlijke ferment:

• Een schepje zet iedere bouillon kracht bij. Je kan er zelfs een bouillonblokje door vervangen.
• Pers een teentje van de knoflook uit en meng met mayonaise. Geweldig op toast, met geroosterde broccoli of aubergine en sesamzaadjes.
• Een lepeltje knoflook-miso geeft diepgang aan iedere jus, van vlees tot vega.
• Het is megalekker in marinades. Een schep met wat bruine suiker, sake (of zelfs water) en geraspte gember is een bijzonder snelle en lekkere marinade voor kip.
• Maak er knoflookboter mee: pers de gefermenteerde knoflook uit en meng met roomboter.
• Schep rijkelijk over gebakken vis, gestoofde uien en gepofte (zoete)aardappel. Dat kan zelfs bij het gourmetten.

Ook lekker: 5 x De lekkerste recepten met miso

Zo maak je zelf knoflook-miso

Stap 1

Start met 2 mooie bollen knoflook zonder zichtbare groene uitlopers en 400-500 g miso uit de supermarkt.

Stap 2

Zo pel je knoflook sneller: haal de 3 teentjes los en doe ze in een bak. Zet er een tweede bak op en schud zo hard mogelijk. Zo laten de velletjes makkelijker los.

Stap 3

Snijd het uiteinde en evt. bruine plekjes van de knoflook weg. Neem een ruime, brandschone pot en verdeel 1-2 cm miso over de bodem.

Stap 4

Vul de pot met laagjes miso en knoflook. Druk de lagen tussendoor goed aan, zodat er zo min mogelijk lucht rond de knoflook komt.

Stap 5

Sluit af met een laag van 1-2 cm miso en laat wat ruimte bovenin de pot. Bedek de miso met plasticfolie en doe de deksel er losjes op!

Stap 6

Zet de pot 4-7 dagen op een donkere plek op kamertemperatuur tot de miso een rijk knoflookaroma heeft en de knoflook donker van kleur is.

Stap 7

Bewaar de pot in de koelkast, de inhoud wordt alleen maar lekkerder. Zo heb je een lang houdbare voorraad geurige miso en zacht-zoete knoflook!