Laten we er geen doekjes om winden: op een doordeweekse dag kiezen we toch liever voor een eenpansgerecht uit de oven dan voor moussaka.Want zeg nou zelf — wie heeft er na 18:00 nog zin om drie uur in de keuken te staan? En dan hebben we het nog niet eens over de afwas…
Dus daar gaan we, ovenproof pan op het vuur, en dan hup: zó de oven in. Deze eenpansgerechten zijn ideaal voor wie van maximaal gemak en minimale afwas houdt.
Een van de slimste technieken in de keuken is het zogenaamde stoven-in-de-oven-principe: alles begint in één pan – vaak op het fornuis – en eindigt als heerlijk geurig gerecht uit de oven. Van sappige vis tot geroosterde groenten en rijke sauzen: dit zijn de recepten waarbij je nauwelijks hoeft om te kijken, maar wel groots kunt uitpakken.
Stoven in de oven
Door eerst ingrediënten aan te bakken op hoog vuur, bouw je een diepe, gekaramelliseerde smaak op. Daarna zorgt de oven voor een gelijkmatige garing, zonder dat je erbij hoeft te blijven.
Deze techniek werkt niet alleen voor stoofpotten of kip met een lekker knapperige velletje. Denk ook aan verrassende gerechten zoals een tarte tatin: je karamelliseert de suiker en appels op het fornuis, legt het deeg erop en schuift de hele pan zo de oven in. Of een Dutch baby: een luchtige pannenkoek die begint in een hete pan met boter op het vuur, en dan in de oven rijst tot een goudbruin fluffy avondmaal.
Wat belangrijk is: gebruik een pan die zowel op het fornuis als in de oven mag – bijvoorbeeld gietijzer of roestvrijstaal zonder plastic handvatten.
6x eenpansgerechten uit de oven
honing-misozalm met bimi en koriander
Met sake, miso en bouillon maak je een in een handomdraai een complexe saus voor bij een stuk zalmfilet. De bimi gaar je in dezelfde saus, wat betekent dat je – mits je een rijstkoker hebt – maar één pan nodig hebt.
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
ragù van varkensvlees met rode wijn en pappardelle
Verwarm je hart met Katies rijke ragù van varkensvlees. Katie: 'Het varkensvlees voor de ragù wordt heel langzaam gebraden met rode wijn, zodat het vlees zo mals wordt dat het van het bot valt.'