Als er één zoet recept is dat keer op keer de harten van onze lezers steelt, dan is het wel de Portugese klassieker pastel de nata. Maar wist je dat er eindeloos veel manieren zijn om zelf cakejes met een romige custardvulling te maken?
Custard cakejes zijn kleine, zachte cakejes die meestal een romige vulling op basis van eieren, room, suiker en vanille bevatten. De basis kan variëren van luchtige cake tot een krokant deeg, maar het belangrijkste kenmerk is de overheerlijke custardvulling. Serveer deze cakejes tijdens een feestje of geef ze bij de middagthee.
Chinese custard cakejes
Een parel uit de Chinese keuken. Als je naar China reist is je trip niet compleet als je niet minstens één keer (maar vaker = beter) een egg tart hebt gegeten. Deze verslavende custard cakejes zijn begrip. Geen lange reis in het verschiet? Dan maak je ze heel eenvoudig thuis met kant-en-klaar bladerdeeg. Officieel verschilt het Chinese deeg een beetje van bladerdeeg uit de vriezer, maar daar hoor je niemand over zeuren.
Portugese custard cakejes maken
Waar eet ik de beste pastel de nata?” is ongetwijfeld de meest gestelde vraag in Lissabon – dé stad waar je op elke hoek een custardtaartje kunt bestellen, met nog warme, vloeibare custard, recht uit de oven. Een beetje kaneel erover, een slok espresso erbij, en voor je het weet, heb je het eerste taartje in twee happen naar binnen gewerkt. Wees dus gewaarschuwd: deze taartjes zijn gevaarlijk lekker!
Custard cake met gember
Zelf custard cakejes maken? Varieer dan vooral met de smaakmakers. Je kunt heel gemakkelijk de traditionele vanille in de custard cakejes vervangen door een blaadje laurier (maakt het wat frisser), kaneel, of ga voor een exotische variant en doe een limoenblaadje of gember door de custard:
Abrikozen cakejes met een vulling van custard
Deze cakejes zijn extra makkelijk zelf te maken dankzij kant-en-klaar bladerdeeg en abrikozen uit blik. Jaarrond genieten dus!
Custard en andere romige saus binden met ei: zo doe je dat