De persoon die zijn boterham besmeerde met boter en dacht: deze boter kan ook ín het brood, willen we heel graag een bosje bloemen, complimenten en een fles wijn opsturen. Want geef toe: brioche is toch een van de geniaalste broden op aarde, dat vind jij toch ook?
Als we Een boek over brood van bakker Issa Niemeijer-Brown erop naslaan leren we al snel dat een brioche een ‘heel lichte structuur heeft, en een heel rijke, volle smaak.’ En met volle smaak verwijst Niemeijer – hoe kan het ook anders – naar de smaak van boter.
Hij gebruikt op ongeveer een kilo meel zo’n 450 gram boter. Schrik je daarvan, zie het dan zo: brioche is als een taartje. Niet iets om elk ontbijt en elke lunch te eten (mag natuurlijk wel) maar een broodje voor bijzondere gelegenheden.
Kant-en-klaar of zelfgemaakt?
Naast twee hele fijne basisrecepten voor brioche geven we je ook talloze varianten met kant-en-klare brioche van de bakker of de supermarkt. Toast de sneetjes brioche bijvoorbeeld en serveer met ijs en praliné, gebruik boterige brioche als topping voor een warme crumble, en bedenk ook zeker een feestelijke reden om de briochetaart met chocolade en whisky thuis te maken (krijg je geen spijt van).
Nu hoeft brioche echt niet zoet te zijn. De beste burgers eet je op fluffy brioche, of wat dacht je van een briochekrans gevuld met druipende vacherin mont d’or: wát een combinatie!
Dit maak je met overgebleven brioche
Heb je nog een restje uitgedroogde brioche? Ook daar weten we raad mee! Verkruimel de brioche en maak er een chique topping van voor over schelpen. Krokant, boterig en de ideale tafelgenoot bij vis en schelpdieren.
Basisrecepten voor brioche
Brioche: het is zacht, zoet en glanzend. Versgebakken brioche is zo sjiek als brood maar kan zijn. Perféct voor een zondagochtend ontbijt. Of ga aan de slag met deze briochekrans.
naar receptDe een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.
naar receptZoete recepten met brioche
De nectarines, praliné én brioche voor dit toetje komen van de bbq! Te veel gedoe? Zet binnen de grillpan aan.
naar receptWarme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
naar receptMet een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn. Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.
naar receptDeze toast van Silvia Colloca is verrukkelijk. Zoals Silvia colloca zegt: ‘Wie voor zoet zwicht, maakt deze warme aardbeien met honingricotta op briochetoast’
naar receptAppel en een flinke scheut calvados, meer heeft deze briocheschotel niet nodig voor een frisse kick! Je scoort ook altijd goed met een Franse appeltaart. Het recept vind je hier!
naar receptHartige brioche recepten
Etentje? Serveer deze grote schelpen als voorgerecht. Zodra je gasten aan tafel zitten hoef je de schelpen alleen nog even onder de grill te plaatsen voor een crunchy topping.Kan je geen grote schelpen vinden? Deze spaghetti vongole is ook verschrikkelijk lekker.
naar receptOef, deze halloumiburgers op briochebrood zijn een traktatie van de bovenste plank. Hartig van smaak en ook fris door de verse tomaat en krokante sla. Romigheid komt van de zelfgemaakte hamburgersaus. En de liefde? Die voeg je zelf toe tijdens het bakken.
naar receptNiks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney. Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
naar receptVoor bij je brioche: mascarponeroom met mandarijngranita uit de nieuwe Citrusbijbel









