Hét Hollandse bloemkool uit de oven recept is natuurlijk de variant bedolven onder kaassaus. Dat lobbige sausje wilde vroeger nog weleens uit een zakje komen, tegenwoordig maakt iedereen ‘m zelf, toch? Of vergeet die hele kaassaus en ga meteen voor een van deze recepten. Frisser, moderner, en krankzinnig lekker.
Probeer bijvoorbeeld de geroosterde bloemkool op warme flatbreads met frisse yoghurt en granaatappel, of ga voor een spektakelstuk: hele bloemkool met calvados en tijm.
De ideale temperatuur voor bloemkool uit de oven
Een cruciaal aspect van het perfect bereiden van bloemkool in de oven is de juiste temperatuur. Voor een knapperige textuur en behoud van smaak adviseren we een oventemperatuur van 200°C.
Deze temperatuur zorgt ervoor dat de bloemkool gelijkmatig gaart zonder te verbranden, terwijl de natuurlijke zoetheid behouden blijft. Voor een langzame bereiding van een hele bloemkool – in dit recept – kun je de oven beter instellen op 150°C
Smaakvrienden
Bloemkool biedt eindeloze mogelijkheden voor heerlijke combinaties. Probeer eens de klassieke combinatie van knoflook, olijfolie en verse kruiden zoals tijm en rozemarijn voor een mediterrane twist.
Voor meer pep voeg je een vleugje paprikapoeder of gerookte chilivlokken toe. Experimenteer ook met geraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde feta voor een romige en hartige smaak.
Hele bloemkool of in roosjes?
Een hele bloemkool is ideaal voor een indrukwekkend hoofdgerecht, terwijl roosjes perfect zijn voor een knapperige en handige snack, die je ook heel gemakkelijk door een salade husselt, pasta of als garnering voor soep.
Voor een hele bloemkool adviseren we om deze eerst te blancheren voordat je hem in de oven plaatst, om ervoor te zorgen dat hij gelijkmatig gaart van binnen en van buiten.
8 bloemkool uit de oven recepten
Verwarm je oven voor, leg de bloemkool op je snijplank en experimenteer met de volgende recepten:
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen. Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine! Meer lekkere recepten van Janneke in huis halen? Schaf dan nú het nieuwe nummer aan.
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
Prei is van zichzelf best pittig maar doordat je hem smoort wordt hij lekker zacht van smaak en structuur. Samen met de bloemkool en pittige Zwitserse kaas gruyère geef je het gerecht een goede samenhang en een flinke kick.Voor de prei liefhebber:prei-ricottalasagne met walnoten.
Kip uit de oven met bloemkool en parmezaanvinaigrette
Laten we eerlijk zijn: deze kip uit de oven kan ook prima op de bbq. Hoe je het ook wendt of keert, zorg wel dat je hem eerst even vlindert. Waarom? Een hele kip garen kost je al snel meer dan een uur. Daarbij loop je het risico dat-ie niet overal even gaar is, of dat er stukken kip juist wat droog worden. Knip je de kip eerst open, dan heb je dat probleem niet. Vlinderen noemen we dat. Zo zorg je ervoor dat de kip sneller gaar is op de bbq of in de oven. Hier vind je een video met een simpele techniek om een hele kip te vlinderen.
geroosterde bloemkool met karbonade en nootmuskaat-tijmjus
Bloemkool uit de oven is een geweldige manier om één van onze favoriete groenten op een simpele manier héél anders te bereiden. En de smaak die de bloemkool krijgt door het roosteren gaat heerlijk bij de nootmuskaat en tijmjus.
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
Top de vegan pilav met crunchy gefrituurde sjalotjes en geroosterde bloemkool. Voor het recept gebruiken we baharat: een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Sumak is poeder gemaakt van gedroogde mediterrane zuurbes.
Deze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces.