airfyer op vakantie: 7 recepten om op de camping te maken

airfyer op vakantie: 7 recepten om op de camping te maken
Recept: Bas Robben | Fotografie: Saskia van Osnabrugge | Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet en Jessica Lek.

Een logische volgende stap in de uitbreiding van je kampeerset: de airfryer! Mais oui! Het gemak van thuis willen we ook op de camping. Namen we voorheen steevast onze mini-oven mee in de camper, vandaag de dag hebben we de airfryer die alles goudgeel bakt.

Zo’n aire friteuse (deze Franse term hebben we even zelf bedacht, de Fransen noemen het officieel een friteuse à air chaud… gemiste kans) doet het fantastisch op de camping. De plek waar je sowieso grijpt naar gemak en de eenpansgerechten hoogtij vieren.

Mocht je nog niet om zijn, stel je even voor: sneller dan snel tover je een maaltijd op tafel. Heb je een hekel aan koken bij warme vakantietemperaturen, dan hoef je niet te zwoegen achter een campingpitje of de vlammen van een barbecue: jij hebt je airfryer. Doordat je zelf wat maaltijden in elkaar zet, hoef je niet voor ieder klein ding naar een restaurant. Dat scheelt geld! En eenmaal aangekomen bij de campingwasbak ben je zo klaar met de afwas. Helemaal als je een paar siliconen inzetbakjes voor in het apparaat koopt.

Lees ook: 9x tips: zo gebruik je je airfryer nóg beter

Van ochtend tot avond zijn er talloze lekkere dingen te maken. ’s Ochtends kook je een eitje in het apparaat. Overdag leg je even een stokbroodje onder de grill met groente en kaas, ’s avonds maak je een van onderstaande recepten (voor kinderen de krokantste frietjes) en voor bij de borrel toss je even wat gnocchi met olijfolie en kruiden om.

Goed, het is tijd om je airfryer uit de caravan te halen en ‘m voor te verwarmen. Wij maken deze zomer deze recepten:

7 recepten voor de airfryer op vakantie

snelle spinazie-ricottapasteitjes uit de airfryer

Donna Hay: ‘Ik krijg nooit genoeg van deze krokante, snelle pasteitjes met de lekkerste romige kaasvulling. Met tortilla’s gaat het nog ­eenvoudiger. De ­ ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.’

naar recept
pasteitjes
sodabrood met kaas en kruiden

Dankzij Jamie – en vooruit de airfryer – kan nu iedereen (jij ook!) brood bakken in drie kwartier. Waarom het zo snel kan? Het melkzuur in de karnemelk reageert direct met de baking soda, waardoor er een chemische reactie plaatsvindt en kleine koolstofdioxide-belletjes worden gevormd. In Jip & Janneke-taal: er ontstaat gas waardoor het brood razendsnel rijst en heerlijk luchtig wordt.

naar recept
chili con carne-gehaktballetjes van Jamie Oliver

Breng gehakt op smaak met komijn, verse koriander en gerookte paprika en je krijgt Mexicaanse balletjes. Je bakt de gehaktballetjes rechtstreeks in de airfryer. Drie, twee, één: draaien maar!

naar recept
broccolisoep & kaasdippers van Jamie

Een soep die je van top tot teen, of van stronk tot roosje, in de airfryer kookt! Het is geen 1 april grap, maar een fantastisch recept uit Jamie's nieuwste kookboek waarin hij groots & geweldig lekker eten bereidt in de airfryer.

naar recept
Broccolisoep & kaasdippers (credits David Loftus)
crispy bloemkool met miso-mayonaise

Bloemkool wordt in de airfryer al ontiegelijk krokant, geef je hem dan ook nog een cornflakes-jas, dan heb je een snack die kraakt tussen je tanden. Echt heel goed.

naar recept
kip Milanese tonnato met doperwten

In dit recept combineert Bas Robben twee Italiaanse hits: kip Milanese en vitello tonnato.

naar recept
geroosterde broccolisalade met saffraanvinaigrette

Je krijgt meer diepgang in een dressing door verschillende soorten olie te gebruiken. Als je een andere notenolie hebt, gebruik die gerust.

naar recept

Lees ook: kip uit de airfryer: tips + recepten