Knoflookmayonaise krijgt een make-over! Elk gerecht wordt lekkerder van een lepel aïoli, en hoewel we het klassieke recept niet van de troon zullen verstoten, mag er best gevarieerd worden met andere smaken.
Bekijk ook: Gebakken aardappels met rozemarijn
Saffraanaioli
Saffraandraadjes zijn de gedroogde stampers van de crocus sativus. De stampers die met de hand worden geplukt, en het korte oogstseizoen maken saffraan de duurste specerij te wereld! Gelukkig heb je maar een kleine hoeveelheid nodig voor een groots effect.
Wil je koken met saffraan, dan moet je eerst de smaak ‘activeren’, dat kan door de saffraan te verwarmen in vet, zoals boter, of te weken in een klein glas met water. Zo zie je direct of er niet gesjoemeld is met de saffraan, want verliezen de stampers hun kleur, dan ben je opgelicht! Ook na het weken horen de draadjes vuurrood te zijn.
Janneke is gek op de warme, hooi-achtige honingsmaak van saffraan en maakt er een aioli mee. In de nieuwe delicious. combineert ze de pittige saffraansaus met chorizokroketjes. Alsof je de smaak van paella en patatas bravas vangt in één gerecht.
Zwarte knoflook aioli
Het belangrijkste ingrediënt voor aioli is uiteraard knoflook. Nu kun je ook experimenteren met andere bereidingen van knoflook. Voeg bijvoorbeeld zoete, dropjesachtige zwarte knoflook toe of ga voor gerookte knoflook, daslook als het in het seizoen is, of een scherpe bieslook.
Voor de liefhebbers van frisse smaken
Verse kruiden zoals koriander, kervel en basilicum maken een aioli net wat frisser. Evenals limoenblad, limoensap of een flinke lepel sumak.
Ga voor pittig
Heeft je gerecht baat bij een pittig randje? Grijp dan naar je favoriete chili’s! Meng chili morita of chipotle door de aioli voor een rokerige toets, ga voor een lepel harissa voor meer Noord-Afrikaanse gelaagdheid, of maak een Koreaanse versie met gochujang.
Aioli met noten?
In plaats van een neutrale olie kun je de aioli ook maken met sesamolie- en geroosterde sesamzaadjes, of een diepe hazelnootolie, pompoenpitolie, of als je echt wil uitpakken: pistacheolie.
7x aioli recepten
En als je dan toch de olie heet hebt, maak dan ook deze superlekkere gekruide garnalen met aioli.
Lees ook: 42x bbq recepten voor de perfecte avond