Garnalenplank met basilicumaioli

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
garnalenplank met basilicum aioli | delicious


aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | midden-oosters |
Thuis eten is bij delicious.friend Janneke Philippi vrijwel elke dag iets fijns, dat laat ze je elke maand zien. In delicious. nummer 100 zijn het XL-gerechten voor een grote groep mensen, dit is meer een zomers gerecht als je met de familie op een zonnige avond in de tuin zit.
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 5 el olijfolie
  • 1 ui rood, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 5 trostomaten in stukjes
  • 300 g rijst wit
  • 2 buisjes saffraan à 0,05 g
  • 2 tl kurkuma
  • 750 ml groentebouillon
  • 500 g garnalen groot, gepeld, vers of ontdooid uit diepvries
  • 1 bosje peterselie plat, grof gesneden
  • 2 limoenen in partjes

aioli

  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • 1 tl mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 2 el limoensap
  • 200 ml zonnebloemolie

instructies

  • Doe de basilicumblaadjes, mosterd, knoflook, het ei en limoensap in een hoge maatbeker en pureer met de staafmixer glad. Laat de staafmixer in de maatbeker staan en schenk er de olie bij. Pureer, terwijl je de staafmixer langzaam omhoog trekt, tot een gladde dikke knoflookmayonaise. Breng op smaak met zout en peper en zet apart zodat de smaak kan intrekken.
  • Verhit in een hapjespan 2 eetlepel olijfolie. Fruit de ui en 2 tenen knoflook. Voeg de tomaten toe en bak 4 min. mee, tot ze zacht en sappig zijn. Schep de rijst erdoor. Voeg de saffraan, kurkuma en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en kook de rijst in 10-12 min. zachtjes gaar.
  • Verhit intussen de rest van de olijfolie in een ruime koekenpan. Bak de garnalen in 5-6 min. bruin en net gaar. Schep de laatste 2 tenen knoflook erdoor en bak nog 1 min.
  • Schep de peterselie met zout en peper door de rijst. Leg de garnalen op een plank en serveer met de rijst, de basilicumaïoli en partjes limoen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Tip: ‘Maak de aioli liefst al een dag of ochtend van tevoren, dan wordt de smaak nog beter.’

Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!