Een bord pasta kan je in één hap terugbrengen naar dat zonnige terras in Italië, waar de stoelen wiebelden op de kinderkopjes en de wijn misschien nét een tikkie te gul werd ingeschonken. Van een romige tagliatelle in Umbrië tot een simpele spaghetti met knoflook in Sicilië: laat ons maar dromen van die volgende trip naar de laars.
Eten is reizen voor ons. Met wat goede ingrediënten tover je dat vakantiegevoel zo je keuken in. Spaghetti vongole, pasta al limone, eentje met ‘nduja… stuk voor stuk zonnige exemplaren die je niet wil missen in je leven back home.
Even tussendoor… Hebben de nonna’s je geïnspireerd op vakantie en wil je ook beter Italiaans koken? Leer Italiaans koken met de zomerbundel van delicious.academy! Vanuit je eigen keuken leer je online en in je eigen tempo de kneepjes van het vak van Rutger van den Broek en Roberta Pagnier. Kijk snel hier!
Zet een grote schaal midden op tafel, trek een fles wijn open en verplaats je lekker naar buiten (nu het nog kan!). Zo houd je de zomer nog even vast. Inspiratie nodig? Hieronder 12 recepten om je op weg te helpen. Of check een van deze lijstjes:
16x Italiaanse pasta recepten voor gevorderde honger
25x vegetarische pasta zodat iedereen kan aanschuiven
pasta met weinig ingrediënten: 15 heerlijke recepten
12 pasta’s om je vakantiegevoel vast te houden
Surf en turf! Chorizo geeft pit aan deze pasta met schelpen en garnalen. Een ideaal recept, want juist nu wil je buiten zijn en ongecompliceerd lekker eten.
naar receptCacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.
naar receptBij de Italiaanse keuken denk je misschien niet direct aan vegetarische gerechten. Toch zijn Italianen meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van maakt! Zo ook deze pastarol van aubergine met mozzarella, die je na één hap in je vaste repertoire wil opnemen.
naar receptDat gulle scheutje wodka doet echt niet alleen wonderen voor je humeur. Kijken we op moleculair niveau dan heeft wodka wel degelijk een functie; het plakt de vetoplosbare smaakstoffen uit de tomaten, 'nduja, slagroom en knoflook aan elkaar zodat de pasta nóg romiger wordt. Goed excuus om een flesje in huis te halen…
naar receptPasta met gehaktballetjes al forno is ideaal voor stressvrije feestdagen. Je maakt dit gerecht in een handomdraai.
naar receptVoor een pastasalade kies je het liefst korte pastasoorten met holtes of plootjes waar de dressing goed in vastgehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld fusilli: door de kurkentrekkervorm blijven vooral dikkere dressings lekker goed kleven.
naar receptZondoorstoofd en creatief met wat de aarde biedt: zo wordt er gekookt in het vaak straatarme Zuid-Italiaanse Calabrië. Maar de smaken zijn vol en rijk, zoals deze pasta in olijfolie met daarover de beroemde ui uit Tropea, dungesneden pecorino en 'nduja. In alle eenvoud verrukkelijk.
naar receptWhen life gives you lemons, make pasta! Want van een scheut citroensap, versgeraspte citroenschil of een paar schijfjes citroen wordt elk gerecht lekkerder. Maar vooral deze klassieker!Deze pasta is ook verrukkelijk: pasta met chorizo, vongole en garnalenolie
naar receptPasta met ragù. De overtreffende trap van een pasta bolognese! Geduld en liefde zijn de belangrijkste ingrediënten bij het bereiden van deze saus. Dan wordt het vlees boterzacht. Het is het wachten meer dan waard!
naar receptDeze overheerlijke pasta aglio olio peperoncino met oesters staat binnen 30 min. op tafel. Een tikje chic, maar toch lekker makkelijk en snel.Bekijk hier hoe je oesters het gemakkelijk open kunt maken
naar receptEr wordt nog te veel weggegooid van vis, omdat veel mensen filet willen eten. Maar juist van visrestjes maak je makkelijk VIS-’NDUJA!Begin 1 dag eerder met dit recept!
naar receptSpaghetti vongole: er zijn maar weinig gerechten die zo makkelijk en magisch tegelijk zijn. Yvette van Boven geeft er haar eigen draai aan door kokkels in plaats van vongole te gebruiken en maakt het gerecht af met gerookte-paprikaboter. Als dat geen recept voor succes is…
naar receptBekijk ook: 29 pasta recepten voor doordeweeks











