Op de boerderij was het vroeger heel gebruikelijk: ’s middags at je warm en ’s avonds was er brood voor het avondeten. Dineren met brood is helemaal geen slecht idee! Vooral in de zomer, als het te heet is om te koken, grijpen we graag naar een goedgevulde sandwich: weinig werk, snel klaar en nauwelijks afwas!
In Nederland zien we brood als een drager van beleg, en dan voornamelijk rond het middaguur. Deze 11 sandwich recepten bewijzen dat brood niet in de schaduw hoeft te staan van de lunch, en de sandwich met recht een op zichzelf staande maaltijd is.
Bekijk het op deze manier: als we met een burger dineren, waarom dan niet met een sandwich?
Hoe kun je zelf de allerlekkerste sandwich bouwen? Van bagels tot tosti’s en van een panini tot de welbekende BLT: er kan maar weinig op tegen een écht goed broodje. In dit artikel zochten we voor je uit wat al die sandwiches met elkaar gemeen hebben en welke elementen absoluut niet mogen ontbreken.
11 sandwiches die vullend genoeg zijn om mee te dineren
sandwich met aubergine, burrata & rucola-salsa verde
Er gaat toch niks boven dikke plakken aubergine, nog warm en sappig van de marinade, op een rustiek stokbrood? Gescheurde stukken burrata erover, een paar lepels pittige salsa, en je hebt een crowd pleaser van hier tot Puglia.
Mister Kitchen koestert duurzame delicatessen uit eigen water. Helemaal als ze wat minder populair of bekend zijn in onze keuken. Vandaar dit super eenvoudige recept voor een heerlijke krabsandwich. Bekijk hier hoe je krab het beste kunt koken en schoonmaken.
Deze sandwich met aubergine, tomaat en mozzarella is het lekkerst op een dikke snee zuurdesem brood. Heb je weinig tijd? Vervang de aubergine door een restje gebakken of gegrilde groenten.Probeer ook deze snelle pizza met aubergine.
Fusion cooking? Kom maar door! Probeer deze pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa eens. Een heerlijk pitabroodje tjokvol ingrediënten vol smaak. Cavolo nero is het Italiaanse zusje uit de koolfamilie en heeft een heel eigen smaak en bite.
In het Midden-Oosten worden tosti’s opgerold en getoast. Extra lekker met spinazie, zoutige, smeltende halloumi en kruidige oregano! Probeer ook deze tosti met halloumi en gegrilde groente.
tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet
Ook dol op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Dan zijn deze tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet iets voor jou. Geef je lunch een upgrade met deze twist op de ‘gewone tosti’.
Tosti’s zijn booming! En ze zijn niet alleen voor tussen de middag, maar ook voor avondeten. Zoals deze: een maaltijd tosti met lekker veel groenten en halloumi. Of maak deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
Deze gehaktbroodjes zijn ook lekker met gekookte Hollandse aardappels, gesmoorde savooiekool of bij stamppot. Of maak wat extra en snijd ze in plakken voor op een sandwich bij de lunch, of serveer ze in stukjes met een augurkje bij de borrel.
Vietnamees stokbrood met vis en snelle gepekelde groenten
Komt de zomer dichterbij, dan ga je vanzelf lichter en gezonder koken. Maak bijvoorbeeld dit stokbrood op z'n Vietnamees met snel gepekelde groenten en een lekker stukje vis. Prima als lunchgerecht of klein hoofdgerecht.