Gezonde koekjes? Aan ieder succesvol koekjesrecept komen flinke hoeveelheden boter en suiker te pas. Je raadt het al: niet de allerbeste ingrediënten voor een energiek en fit bestaan. Toch hebben we ze wel nodig voor knapperige koekjes met body.
Écht gezonde koekjes zijn dus iets waar we vooral over blijven dromen. Toch is er ook goed nieuws: koekjes van eigen deeg zijn altijd beter voor je dan de kant-en-klare versie. Snoep dus goed met zelfgemaakt zoet!
Koekjes bakken met gezonde ingrediënten
Het ene koekje is het andere niet. Hoe meer vezels en eiwitten de ingrediënten bevatten, hoe meer ze bijdragen aan een volwaardig voedingspatroon. Het maakt dus wel degelijk verschil of je koekjes maakt van volkoren havervlokken of witte bloem, gedroogd fruit zoals dadels of suiker, en pitten en zaden als vulling gebruikt of chocolade.
Een gezond koekje op basis van noten en zaden is dus geen slecht idee, zoals amaretti en biscotti. Die bevatten net iets meer eiwitten. Of bak koekjes met volkoren granen: mueslirepen en granolarepen zijn dan misschien niet rond van vorm, onze zoete trek stillen ze wel én ze leveren fijne vezels.
Wanneer je zin hebt in zoet maar het liever een beetje gezond wil houden, ga dan voor één van deze recepten. Handige tips: gebruik het hele recept en vries de helft van het deeg in, zo heb je altijd vers koekjesdeeg binnen handbereik! Of halveer de hoeveelheden en maak een kleinere batch. Zo hoef je niets weg te gooien, omdat je precies genoeg maakt.
We hebben geen enorme lijst om je repertoire mee aan te vullen, maar wel een paar fijne opties die bittere tijden gegarandeerd iets zoeter maken.
Recepten voor gezonde koekjes
haverkoekjes
Deze krokante haverkoekjes zijn super makkelijk om te maken en oh zó lekker.Nog zo'n lekker koekje: Hollandse spritsen.
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruitVoorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
Mueslirepen maak je heel eenvoudig zelf. Met acaciahoning erdoor krijg je een extra aromatische bloemensmaak. Kies je voor woudhoning dan wordt de honingsmaak nóg dieper en krachtiger. Zet de mueslirepen in als ontbijt, als tussendoortje of bij de thee, die je óók kunt zoeten met honing.
Gezonde choco-sinastruffels zijn hét antwoord op een aanval van lekkere trek! En fijn: tegen dit hapje kun je dus gerust ja zeggen. Leuk om als culi-cadeau te geven of om helemaal voor jezelf te houden.
Je kent het vast wel: je eet heel gezond en dan ineens wíl je, nee móet je iets zoets. Omdat een verstandige appel in zo’n geval meestal een mission impossible is, vroegen we eetpurist Yvette van Boven of ze een goed recept had. En dat had ze hoor!
Deze vruchtensalami gaat perfect samen met een stukje pikante kaas en een glaasje port, bijvoorbeeld een 10 years old tawny of Italiaanse vin santo.
Nog zo’n lekkere rol met vijgen, walnoten en rode wijn.
Karamelnoga met amandelen en gedroogd fruit… loopt het water je al in de mond? Een simpele snack met karamel in de hoofdrol is áltijd welkom, vinden wij. Calorie-technisch misschien een ramp, maar daar maal je niet meer om zodra je de karamelnoga proeft. Zeker als je ook weet dat het maken van onderstaand recept maar 20 minuten duurt.
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
Abrikozenbiscotti gaan tweemaal in de oven: je bakt eerst een soort broodjes, die snijd je in plakken en bak je nog een keer helemaal bros en hard. De verrassing in dit koekje is het anijszaad die ze onverwacht wat extra pit bezorgen.