wortelsoep met chorizo
lunchgerecht |4-6 personen
30 g ongezouten boter
1 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
5 korianderwortels* + blaadjes voor de garnering
2 tl korianderpoeder (ketoembar)
1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
3 tl komijnzaad (toko)
1 kg wortels, in stukjes
1¼ l kippenbouillon
1 el citroensap
150 g chorizoworst, in stukjes
Verhit de boter en olie in een pan op matig vuur. Bak de ui en knoflook al roerend 5-6 min. tot ze zacht zijn. Voeg de korianderwortels, korianderpoeder, geelwortel en 2 tl komijnzaad toe enroerbak 1-2 min. tot de geuren vrijkomen. Voeg de wortel toe, leg het deksel op de pan en bak 10min. tot de groenten zacht worden, roer af en toe. Breng op smaak met zout en peper, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 20 min. zachtjes koken, of tot de wortel zacht is. Laat licht afkoelen. Pureer de soep in delen glad in een blender of keukenmachine. Roer het citroensap erdoor.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de chorizo en de rest van het komijnzaad toe en bak al omscheppend 3-4 min. tot de chorizo knapperig is.
Verdeel de wortelsoep over kommen, schep de chorizo erop, garneer met korianderblaadjes en serveer.
* Korianderwortel is te koop bij goedgesorteerde toko’s. Kun je het niet krijgen, neem dan als alternatief verse korianderstelen zonder de blaadjes.
Bereiden ± 1 uur.
RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING BERNI SMITHIES