uit de Chinese wok

Gelukkig Nieuwjaar! Alweer gelukkig Nieuwjaar? Ja, voor de Chinezen. Want vandaag begint het Jaar van de Draak. En traditioneel eet iedereen in China dan 15 dagen lang allerlei feestelijke gerechten. Een belangrijk ingrediënt is de noedel, die je een extra lang en gezond leven beloofd. Tijd om in Nederland vanavond ook deze extra feestelijke dag in te luiden. En hoe kan dit nu beter dan met een overheerlijk Chinees wokgerecht.

hoofdgerecht (4 personen)

2 schouderkarbonaden
31/2 el zonnebloemolie
300 g eiernoedels
6 lente-uitjes
150 g peultjes
1 el versgeraspte gemberwortel
300 g taugé
3 el lichte (dunne) Chinese sojasaus (of Japanse sojasaus)
1/2 el sesamolie

Verwijder de botjes van de karbonaden en snijd het vlees in heel dunne reepjes. Wrijf het vlees in met wat zout en 1 theelepel olie.

Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op het pak net beetgaar, giet door een zeef, laat uitlekken en meng (met de handen gaat dit heel goed) met 1 el olie.

Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes van 21/2 cm lengte. Snijd de peultjes elk in drieën. Was de taugé en laat goed uitlekken.

Verhit de wok goed. Voeg dan 1 eetlepel olie en direct erna het vlees toe en roerbak 21/2 min. Neem de helft van het vlees uit de wok en voeg nog 1 el olie en de noedels toe en roerbak 2-3 min. Neem de noedels uit de wok en houd apart in een voorverwarmde schaal.

Voeg het apart gehouden vlees, de gember en de peultjes toe aan de wok en voeg indien nodig nog 1/2 eetlepel olie toe, roerbak 1/2 min. Voeg dan de lente-ui toe en roerbak 1/2 minuut. Voeg de taugé, sojasaus en sesamolie toe en roerbak nog 11/2 min. Meng alles in de wok met de noedels en serveer direct.

Bereiden ± 25 min.

chinese wok-delicious