tartaar van rauwe rivierkreeft

Voor veel mensen is het al een verrassing dat de beste kreeft ter wereld uit onze eigen Oosterschelde komt. Maar dat er in onze sloten een invasie van uitheemse rivierkreeftjes plaatsvindt, daar vielen ook onze monden van open! Van verbazing én van lekkere trek. Want waar deze geschaarde vrienden ook vandaan komen, Mister Kitchen weet na een laat winterse expeditie precies waar ze thuishoren. In de pan!

Je kunt rivierkreeft zelf koken of heel easy gekookt kopen. Dat je het ook gewoon rauw kunt eten, is minder bekend. Rauw verwerken begint bij – ja…dat moet echt gebeuren – het snel doden van het kreeftje. Steek ze hiervoor met de punt van een scherp mes, net achter de kop door. Snijd de kop eraf. Nu kun je het kreeftje pellen. Dit gaat net zoals je grote garnalen pelt, alleen is deze schaal wat harder. Breek de kop van de kreeft af en trek/pel voorzichtig de schaal ervan af. Verwijder het darmkanaal en verwerk het rauwe kreeftje verder in deze overheerlijke tartaar.

Het kreeftenseizoen loopt van december tot eind maart.

tartaar van rauwe rivierkreeft

hapje | 12-15 stuks

30 levende rivierkreeftjes (± 1 kg ongepeld), gepeld en fijngesneden (zie hierboven)

4 takjes bieslook, fijngesneden

sap en rasp van ½ citroen

geurige groene olijfolie

Meng het fijngesneden kreeftjesvlees met de bieslook, het citroenrasp en naar smaak citroensap, olijfolie en peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd een stokbrood in schuine dunne plakjes. Leg het brood op een ovenrooster. Besprenkel met wat olijfolie en zeezout en rooster de crostini’s in 8-10 min. goudbruin. Beleg elke crostini met wat van het kreeftenvlees en serveer.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 10 min.

PRODUCTIE, RECEPTEN EN TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE VAN ENKELAAR STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN & ONLINE REDACTIE DELICIOUS.

Dit recept hoort bij delicious. editie 4 – 2013

Tartaar van rauwe rivierkreeft - delicious
Tartaar van rauwe rivierkreeft - delicious