Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
stamppot van spruitjes, wortel en prei
hoofdgerecht | 4 personen
125 g magere spekblokjes
40 g boter
500 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd
1 grote winterwortel, in stukjes
1 dikke prei, in ringen
750 g licht kruimige aardappels, in gelijke stukken
1 l runderbouillon (van 2 tabletten)
4 saucijsjes
flinke snuf nootmuskaat
2 el fijngesneden bladpeterselie
Stap 1
Bak de spekjes in een grote braadpan in 10 g boter zachtjes knapperig in 5 min. en neem ze uit de pan. Voeg 10 g boter toe en voeg alle groenten toe. Bak de groente zachtjes 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de aardappels, spekjes en bouillon toe en breng aan de kook. Laat met het deksel schuin op de pan zachtjes in 20 min. gaarkoken.
Stap 2
Verhit intussen de rest van de boter in een kleine braadpan en bak de saucijsjes rondom bruin. Draai het vuur laag en bak ze met deksel schuin op de pan in 15 min. gaar. Voeg evt. halverwege wat water of extra bouillon toe.
Stap 3
Giet het vocht van de stoemp af en vang het op. Stamp de stoemp grof en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schenk wat vocht van de stoemp bij de saucijsjes en kook op hoog vuur iets in.
Stap 4
Serveer de stoemp met de saucijsjes en de jus en bestrooi met de peterselie.
Bereiden ± 45 min.
TIP: In plaats van spruitjes kun je ook gesneden savooiekool, witte kool of spitskool door deze stoemp doen.
PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET BEREIDING BART STUART