gevulde soep met peterselie en gedroogde worst

Traditioneel werd droge worst, net als de meeste andere worst, gemaakt van grof gemalen slachtafval op smaak gebracht met veel kruidnagel en zout. De worst werd weken gedroogd aan latten tussen de plafondbalken boven de kachel in de huiskamer. Nu zijn daar speciale droogkasten voor en duurt het drogen gemiddeld 4 dagen. Droge worst is een fijne hartige snack, maar ook ideaal als smaakmaker in soep en stoofgerechten, vooral in combinatie met peulvruchten.

Maak ook eens deze worstenbroodjes met naegelholt!

gevulde peterseliesoep met gedroogde worst
hoofd- of lunchgerecht | 4-6 personen

25 g boter
400 g runderstoofvlees (goulashvlees), in stukjes
2 uien, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 tl kerriepoeder
2 kruidnagels
1½ l runderbouillon
500 g peterseliewortel*, geschild, in plakjes
1 blik witte bonen à 800 g, uitgelekt
1 gedroogde harde worst (met kruidnagel)
à 125-150 g, in plakjes
2 tomaten, in kleine stukjes
20 g platte peterselie, fijngehakt
grof volkorenbrood, voor erbij

Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees met de ui en knoflook in ± 5 min. bruin. Voeg de kerrie en kruidnagels toe en bak ze 1 min. mee. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat het vlees in ± 1½ uur
op laag vuur gaar stoven in de bouillon.

Voeg de peterseliewortel, witte bonen, worst en tomaat toe en laat de soep nog ± 15 min. zachtjes koken tot de peterseliewortel gaar is.

Roer de verse peterselie erdoor en serveer de soep in grote kommen. Lekker met grof volkorenbrood.

* Te koop bij groente- en natuurwinkels of op de boerenmarkt. Vervang evt. door selderijknol, bleekselderij of bloemkoolroosjes.

Bereiden ± 20 min. / stoven ± 1 uur en 30 min.

RECEPTEN, BEREIDING & TEKST EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS ILLUSTRATIES ISTOCK PRODUCTIE ELLEN VAN MOL M.M.V. SLAGERIJ LOUMAN (LANDSMEER), SLAGERIJ DE WIT (AMSTERDAM)

gezond verstandMeer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 5 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

peterselie soep