schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.

snel wafelbeslag

basisrecept, gebak | 12 stuks

150 g boter
3 eieren, gesplitst
375 ml melk
375 ml water
500 g zelfrijzend bakmeel

Smelt de boter op laag vuur, maar laat het niet kleuren.

Klop intussen in een grote mengkom de eierdooiers los en voeg de melk, water en snuf zout toe. Roer de gesmolten boter erdoor. Klop beetje bij beetje met een garde het zelfrijzend bakmeel door het melkmengsel tot een klontvrij beslag.

Klop de eiwitten in een brandschone kom schuimig en spatel dit door het beslag.

schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote

gebak | 8 personen

½ recept voor snel wafelbeslag (je hebt 3 flinke wafels nodig voor de taart)
75 g melkchocolade, fijngehakt
1 el cacaopoeder
200 g pure chocolade
250 ml slagroom
125 g poedersuiker
2½ tl gemalen anijs
ook nodig: groot, rond wafelijzer

cranberrycompote
340 g cranberry’s
200 ml sinaasappelsap
100 g suiker
1 takje rozemarijn, blaadjes gerist en fijngehakt

Breng voor de compote de cranberry’s met het sap, suiker en rozemarijn aan de kook in een steelpan. Laat ze koken totdat de bessen openknappen, dat duurt zo’n 10 min. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.

Smelt de melkchocolade au bain-marie (in een kom boven een pan met het water dat de kom niet raakt) en spatel dit samen met de cacao door het beslag.

Bak volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat 3 wafels tot ze flink krokant zijn, maar de binnenkant nog zacht is. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Smelt intussen de pure chocolade au bain-marie. Bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Giet de chocolade daar over uit en laat het hard worden. Breek voorzichtig in schotsen.

Klop de slagroom stijf. Roer er dan de poedersuiker en anijs door.

Leg de eerste wafel op een taartschaal. Strijk eenderde van de compote vooral langs de randen op de wafel. Verdeel eenderde van de room over het midden. Leg er een tweede wafel op en beleg opnieuw met eenderde van de room en eenderde van de compote.

Als je wafels snijlijnen hebben, zorg dan dat deze per laag op elkaar aansluiten zodat je makkelijk kunt snijden. Dek af met de derde wafel en schep in het midden de rest van de compote. Schep de room daaromheen en steek de chocoschotsen erin.

Bereiden ± 50 min. / afkoelen ± 45 min.

RECEPT DOSIA BREWER EN BAS ROBBEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

wafeltaart-delicious