nr.1 foodmagazine

roomboterspeculaas met amandelschaafsel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Over één week komt bij velen Zwarte Piet weer door de schoorsteen, ligt het huis vol pakjes en hebben de kinderen blosjes op hun wangen. Zo niet, dan toch dit recept voor heerlijke speculaas voor iedereen die zoet is geweest.

speculaas  (6-8 personen)

125 g zelfrijzend bakmeel
75 g donkerbruine suiker
1 eetlepel koekkruiden
1 tl gemalen piment
1 tl kardemom
geraspte schil van 1 (bio)sinaasappel
75 g koude roomboter, in kleine blokjes
melk
2 el amandelschaafsel

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker, de specerijen, de sinaasappelrasp en een snufje zout. Meng de boter erdoor en kneed het geheel met koele hand tot een soepel deeg. Laat dit deeg verpakt in plastic folie enkele uren (liefst een volle dag) rusten, zodat de smaken van de kruiden goed op elkaar in kunnen werken.

Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 2-3 mm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de speculaas erop. Bestrijk het deeg met melk en strooi de amandelen erover. Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 20 min. mooi bruin en gaar. Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 20 min.