Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
hoofdgerecht | 4 personen v
40 g boter + extra voor het invetten.
2 el gedroogd eekhoorntjesbrood* (porcini)
250 g oud brood (liefst rogge of zuurdesembrood), in blokjes
1 kleine ui, fijngesneden
500 g gemengde kleine bospaddenstoelen, kleingesneden
1 teentje knoflook, geperst
3 eieren, geklopt
150 ml slagroom
75 g geraspte harde kaas, zoals Parmezaanse kaas, Pecorino of oude Hollandse geitenkaas
groene salade, voor erbij
Verwarm de oven voor op 170⁰C. Vet een lage ovenschaal in met boter.
Week het eekhorentjesbrood 30 min. door hier 175 ml kokend water overheen te gieten.
Rooster intussen het oud brood op een bakplaat ± 10 min. in de oven tot het droog en lichtgoudbruin is. Schep de blokjes in een grote kom en zet apart.
Schep het eekhorentjesbrood uit het weekwater en hak de paddenstoelen fijn. Zeef het vocht en bewaar dit.
Smelt 20 g boter in een grote koekenpan en bak de ui onder af en toe omscheppen ± 4 min. tot hij zacht is. Breng op smaak met zout en peper en schep in de schaal bij het geroosterde brood.
Smelt de rest van de boter in dezelfde pan en bak de paddenstoel, de porcini en knoflook 5 min. tot de paddenstoel mooi bruin is. Voeg toe aan de kom met brood en ui.
Blus de pan met het achtergehouden weekvocht. Schraap met een houten spatel over de bodem om het aanbaksel los te krijgen en kook het vocht in tot 40 ml.
Schenk dit ook in de kom met brood. Schep alles goed door elkaar en verdeel het over de ingevette ovenschaal.
Klop in een andere kom de eieren met de room, zout en peper. Schenk het over het brood- en paddenstoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de kaas. Bak de taart in ± 35 min. gaar. Serveer heet met een groene salade.
* Gedroogde porcinipaddenstoelen (cèpes, eekhoorntjesbrood) vind je bij (Italiaanse) delicatessenwinkels, goedgesorteerde supermarkten en via internetwinkels.
Bereiden ± 50 min. / weken ± 30 min. / oven ± 45 min.
RECEPT YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN BEREIDING COEN BEUTE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK PRODUCTIE ELLEN VAN MOL