no waste – potted turkey

Kalkoenvlees over? Yvette van Boven geeft de kalkoen leftovers een tweede kans in haar potted turkey. Serveer er knapperig brood, cornichons of zilveruitjes of een restje cranberrysaus of uiencompote bij. Of geef wat potted turkey bij een salade met waterkers en geroosterde bietjes.

hapje of lunchgerecht (4-6 personen)

225 g gare kalkoen*
180 g boter, op kamertemperatuur
sap van ½ citroen
snuf cayennepeper
ook nodig: 2 ramequins of (weck)potjes van
215 ml inhoud of 1 grote van 425 ml

Meng de kalkoen, 80 g boter, citroensap, cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Het moet niet helemaal glad zijn, er mag wat textuur in zitten.

Schep het mengsel in de potjes. Klop de gevulde potjes een aantal keer op aanrecht, zodat de lucht eruit slaat. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Zet koel weg terwijl de je boter smelt.

Smelt de rest van de boter in een steelpannetje op laag vuur. Laat iets afkoelen, schuim af met een schuimspaan en schenk het heldere (geklaarde) deel over het vlees in de potjes. Laat minimaal 3-4 uur in de koelkast opstijven.
Voorbereiden ± 15 min. / opstijven ± 4 uur / bereiden ± 5 min.

*Kalkoenvlees kan van alle delen zijn, gebruik bijvoorbeeld een restje gegaard vlees van het (kerst)diner van de dag ervoor. Heb je dat niet, dan kun je een kalkoendij stoven in wat kippenbouillon. Stoof hem tot het vlees van het bot valt (2-3 uur). Laat afkoelen en pluk het vlees van het bot.
Recept Yvette van Boven Fotografie Eric van Lokven Styling Désirée van Dijk Bereiding Bart Stuart

potted turkey - delicious