twitterrecept mei: rodewijn- granité met rood fruit en tijm

 

Veel frambozen, aardbeien, flink wat port en rode wijn, plus verse geurige tijm maken deze granité goddelijk lekker!

 

 

 

 


 

 

 

 

nagerecht (8-10 personen)

250 ml rode wijn
150 g suiker
2 takjes tijm + extra voor garnering
250 g frambozen + 250 g extra voor garnering
250 g aardbeien + 250 g extra voor garnering
250 ml port

Breng de rode wijn met de suiker en takjes tijm in een steelpan tegen de kook aan. Laat het 10 min. trekken op laag vuur zodat de tijm z’n aroma kan afgeven en de suiker oplost. Verwijder de takjes tijm. Pureer het fruit met de port in een keukenmachine (of staafmixer) en meng het met rode ‘tijmwijn’. Laat de ijsbasis afkoelen tot kamertemperatuur.

Het bevriezen van de granité gaat gemakkelijk in een grote platte kunststof bak van ruim
1 liter inhoud. Vul de bak met het granitémengsel en zet in de vriezer. Na een uur bevriest de bodem en de oppervlakte van de granité. Schraap de ijskristallen dan met een vork kapot. Zet weer terug in de diepvriezer en schraap elk half uur de net bevroren ijskristallen kapot. In totaal heb je 4 uur nodig voor het aanvriezen. Door het voortdurend losschapen van het ijs ontstaan grote rulle korrels ijs die heerlijk zijn in combinatie met de frisheid van vers fruit.
Een andere methode voor het maken van granité is het invriezen van het fruitmengsel in de vorm van ijsblokjes (zakjes of vormpjes). Maal ze zodra ze diepgevroren zijn, in een ijscrucher of keukenmachine tot granité. Serveer de granité met frambozen en aardbeien en garneer met een takje tijm. Lekker met een glaasje port!

Bereiden 15 min. / afkoelen ± 1 uur / bevriezen 4 uur

delicious. mei 2011, pag. 70
Recept en bereiding Eke Mariën fotografie Eric van lokven Styling Jan Willem van Riel