pistachemeringues met aardbeienvulling

Het maken van deze pistachemeringues is een secuur werkje, maar oh wat zijn ze heerlijk! Een flinke dot zoete aardbeienroom maakt de luchtig gebakken meringues helemaal af. Tip: gebruik poederkleurstof om de meringues een kleur te geven, vloeibare kleurstof kan het mengsel laten schiften. Tip: dit recept is voor 10 personen. Wil je voor meer mensen koken, raadpleeg dan onze tips.

Meer inspiratie voor een vriendendiner? Deze hele zalm uit de oven is heerlijk!

pistachemeringues met romige aardbeienvulling

nagerecht (10-14 personen)

110 g pistachenoten + wat gehakte pistachenoten
ter garnering (zie tip hierboven)
50 g fijngemalen amandelen
300 g poedersuiker
6 eiwitten (L)
evt. groene voedingskleurstof (poeder)
1 tl matchapoeder* + extra aardbeienvulling
400 g aardbeien zonder kroontjes, gehalveerd
50 g fijne kristalsuiker
400 ml slagroom
50 g poedersuiker
rood fruit, bijv. aardbeien, bosbessen en blauwe bessen, voor garnering
ook nodig: suikerthermometer

Verwarm de oven voor op 130°C. Doe de pistachenoten in een keukenmachine en hak ze fijn maar niet zo fijn als de amandelen. Houd 10 g hiervan apart en doe de rest met de gemalen amandelen in een kom.

Doe de suiker met de eiwitten in een grote, schone hittebestendige kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water (zorg dat de bodem van de pan het water niet raakt). Klop de eiwitten au bain-marie stijf met de mixer, zodat je een meringuemengsel krijgt. Laat de temperatuur van het mengsel niet boven de 50°C komen. Neem de kom van de pan af en blijf kloppen tot de meringue zeer stijf is en bijna afgekoeld.

Klop er met een ballongarde de kleurstof door, als je die gebruikt, zodat het mengsel zachtgroen wordt. Klop er voorzichtig, maar vlug de noten en het matchapoeder door en zorg dat het mengsel luchtig blijft.

Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Vorm er 10-14 bergjes meringue op. Maak in het midden van elk bergje een kuiltje voor de aardbeienvulling. Bestrooi met de gemalen pistaches en bak ze 1½ uur. Schakel de oven uit en laat de meringues nog 2 uur afkoelen in de oven. Neem ze dan uit de oven en laat ze volledig afkoelen.

Maak intussen de aardbeienpuree: breng in een pan de aardbeien met de kristalsuiker en een scheutje water aan de kook. Kook ze onder regelmatig roeren in 10-15 min. op matig tot hoog vuur tot een dik en stroperig mengsel. Pureer dit (bijvoorbeeld met een staafmixer) en zeef de puree, waarbij je de vruchten aandrukt met de bolle kant van een lepel. Laat de siroop afkoelen**.

Klop de slagroom met de poedersuiker tot zachte pieken. Spatel de afgekoelde aardbeienpuree voorzichtig erdoor. Zodat je een marmereffect krijgt. Maak de meringues voorzichtig los van het bakpapier en schep de aardbeienvulling erop. Garneer met de vruchten, gehakte pistaches en matchapoeder.

Serveer meteen.

* Matchapoeder is poeder van gemalen Japanse groene thee. Te koop bij theespeciaalzaken, (Aziatische) supermarkten en online.
** Wat in de zeef achterblijft heb je niet meer nodig en kun je bijvoorbeeld gebruiken in een smoothie.

Bereiden ± 50 min. / oven ± 1 uur en 30 min. / afkoelen in de oven ± 2 uur en 30 min.

RECEPTEN REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE GARETH MORGANS STYLING OLIVIA WARDLE BEREIDING LOTTIE COVELL BEWERKING DOSIA BREWER

pistachemeringues met aardbeien- delicious