viennetta met chili

Verwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper!

Lees hier de gouden regels voor het maken van een ijstaart. 

homemade viennetta met chili

nagerecht | 10-12 personen

Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.

140 g pure chocolade (minstens 70% cacao), grof gehakt
¼- ½ tl chilivlokken (of meer naar smaak)
50 g gevriesdroogde frambozen*,  fijn verkruimeld + extra voor erover
125 g oreokoekjes
1 tl kaneel + extra om te bestrooien
75 g boter, gesmolten
2 porties vanille-roomijs, 2 l kant-en-klaar vanille-ijs of gekruid roomijs (basisrecept vind je hier)
¼ rode peper in heel dunne ringetjes, geplette rode-peperkorrels, zacht fruit en rozenblaadjes voor garnering
evt. slagroom
ook nodig: bakpapier, cakevorm (inhoud  ± 1½ l), licht ingevet, plasticfolie

stap 1 (2 dagen van tevoren) Smelt de chocolade au bain- marie. Teken intussen op een stuk bakpapier 5 rechthoeken ter grootte van de cakevorm, houd er rekening mee dat een cakevorm aan de bovenkant wijder is dan aan de onderkant. Strijk gesmolten chocolade op de 4 kleinste getekende rechthoeken, bestrooi dun met pepervlokken en frambozen en laat opstijven en koud worden in de koelkast.

Draai in de keukenmachine de oreo’s met de kaneel tot grof kruim. Houd hiervan 2 el oreokruim apart. Voeg de gesmolten boter toe aan de rest van het kruim en meng heel kort zodat het nog iets kruimelig is.

stap 2 (2 dagen van tevoren) Laat het ijs buiten de vriezer iets zachter worden, zodat je er gemakkelijk lagen van kunt maken. Bekleed de cakevorm met plasticfolie en leg er de kleinste recht- hoek chocolade in met de chilikant naar beneden. Verdeel hierover gelijkmatig het zachter geworden ijs. Bestrooi met 1 el van het boterkoekjeskruim en leg er weer een plak chocolade op. Druk het licht aan.

Verdeel weer een kwart van het ijs er over en ga zo door tot alles op is. In totaal 4 lagen ijs, 4 lagen chocolade. Eindig met ijs. Druk voor de toplaag de rest van het koekboterkruim uit op de grootste getekende rechthoek en druk aan. Leg de koek kruim laag boven op de laatste ijslaag, bij het keren wordt dit straks de bodem. Laat het ijs in de vriezer in  ± 3 uur weer helemaal opvriezen.

stap 3 (begin vlak voor het opdienen) Stort de ijstaart op een mooi bord en bestrooi met het achtergehouden kruim, wat rode peper, verkruimelde frambozen, vers fruit en evt. wat rozenblaadjes. Serveer in plakken en geef er evt. slagroom bij.

* Gevriesdroogde frambozen zijn te koop bij sommige notenwinkels of bestel ze online.

Bereiden ± 40 min. / vriezen ± 3 uur

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS, JENS DE VISSER (ASS.) BEREIDING EKE MARIËN, MARIE-SOPHIE WIGBERS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

vienetta-deliciousmagazine