les 10 (slot): friet!

Oké, cursisten. Nog 1 dagje delicious.zomerschool en dan zit het erop. En zoals het hoort doen we op de laatste dag iets extra leuks/lekkers. Jup, we gaan friet bakken. Het is immers pieperweek!

friet

bijgerecht | 4-6 personen

2 kg bloemige grote aardappelen (bijv. Agria’s)
4 l frituur-olie, bijvoorbeeld arachide- 
of zonnebloemolie
takje rozemarijn
extra nodig: frituurpan met thermostaat + keukenpapier

Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van 1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dat is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet. Spoel de friet goed af onder koud stromend water, zodat al het losse zetmeel eraf gaat. Laat ze uitlekken in een vergiet en droog ze dan goed af met een schone theedoek. De frieten worden 2 keer gebakken in de frituurpan. De eerste keer om de aardappel te garen. De 2e keer om ze bruin en krokant te bakken.

Eerste keer bakken: verwarm de olie in een frituurpan tot 140°C. Verdeel de friet in 
8 porties. Bak 1 portie in 5-8 min. tot ze net gaar zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de friet (hoe dikker, hoe langer). De friet mag niet bruin kleuren. Bak zo ook de overige porties. Spreid de gebakken friet uit op een bakblik en laat de friet goed afkoelen.

Tweede keer bakken: verwarm de olie nu naar 180°C en voeg eventueel een takje rozemarijn toe voor de smaak. Bak de friet opnieuw in 8 porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en bestrooi de frietjes met wat zout.

bereiden ± 50 min. / afkoelen ± 1 uur

STYLING JAN WILLEM VAN RIEL RECEPT EKE MARIËN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN

friet zelf maken | delicious