kolvaarse zuurkoolschotel

In de Foodiefile van delicious. januari vind je informatie over zuurkool. Hoe groeit witte kool, hoe maak je zuurkool en hoe werd dit vroeger gedaan? Ideaal voor deze wintermaanden. In de befaamde zuurkoolschotel van delicious. art director Janine gaan  rijst, varkensvlees, worst, ei en room. Zoals ze zelf zou zeggen: ‘Té lekker!’

hoofdgerecht

1 kg wijnzuurkool
200 g boter + wat boter om in te vetten
1 grote ui, gesnipperd
750 g varkenspoulet
paprikapoeder
zout en versgemalen peper
300 g rijst
1,5 rookworst, liefst ambachtelijk en vers
3/5 eieren, hardgekookt en gepeld
350 ml room

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de boter in een pan en smoor, met het deksel erop, in 20 minuten de zuurkool. Verhit in een andere pan wat boter en fruit de ui. Braad de varkenspoulet mee en voeg wat paprikapoeder, zout en versgemalen peper toe naar smaak. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Laat de rookworst – indien vers – in ongeveer 20 minuten in net niet kokend water wellen.

Snijd de worst en hardgekookte eieren in plakjes.

Vet een grote ovenschaal in met wat boter. Schep 1/3 van de zuurkool in de schaal. Doe de helft van de poulet erop, daarop de helft van de rijst en sluit af met de helft van de plakjes ei en worst. Schenk de helft van de room erover. Herhaal alle lagen en eindig met een laag zuurkool en room. Zet de zuurkoolschotel 30 minuten in de oven en serveer direct.

Bereiding ± 45 min.

RECEPT JANINE COUPERUS

Zuurkool-delicious