Het koffiebesje: jaarlijks drinken we er in Nederland gemiddeld 150 liter koffie per persoon van en wereldwijd voorziet dit kleine rode besje meer dan 100 miljoen mensen van een inkomen! Fairtrade nam Mister Kitchen mee naar Peru om het zwarte goud ter plaatse te zien groeien én proeven. Terug in eigen land maakten de mannen dit bijzondere dessert met Fairtrade koffie:
in koffie gepocheerd fruit met sabayon
nagerecht | 4 personen
2 stevige handperen
2 kweeperen (natuurwinkel, markt, landwinkel)
2 stevige appels (elstar, golden delicious)
1 liter filterkoffie
3 laurierblaadjes
3 stuks steranijs
3 kaneelstokjes
6 el honing
6 el suiker
schil en sap van 3 kleine sinaasappels
sabayon
6 eierdooiers
50 g suiker
1 glas zoete witte wijn
garnering
25 g witte amandelen, geroosterd en grof gehakt
25 g pistachenoten, geroosterd en grof gehakt
Zet 3 kleine (steel)pannen klaar en verdeel de koffie erover. Schil de vruchten en halveer ze. Verwijder alle klokhuizen en snijd de kweepeerhelften nog eens in kwarten. Verdeel elke fruitsoort apart over de pannen. Verdeel het sinaasappelsap over het fruit en voeg zoveel water toe dat het fruit net onderstaat. Verdeel de specerijen en kruiden, honing en suiker over de pannen en pocheer het fruit tot beetgaar: de appel ± 10 min., peer en kweepeer maximaal een uur. Test regelmatig de bite. Laat het fruit in het vocht wat afkoelen.
Bereid de sabayon kort voor het serveren. Klop hiervoor de eierdooiers, suiker en wijn in een kom boven een pan met net kokend water met een garde onophoudelijk tot een stevige schuimmassa die mooi gebonden is.
Verdeel het fruit over 4 wijde schaaltjes, schep de sabayon erover en bestrooi met de noten. Serveer direct.
Bereiden ± 1 uur en 20 min. / afkoelen fruit ± 45 min.
Zelf met koffie koken? Volg dan de Koffieworkshop i.s.m. Fairtrade!
PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS
Dit recept verscheen eerder in delicious.