basisrecept voor peperkoek

In delicious. 13 staan de allerlekkerste kerstrecepten voor een feestelijk ontbijt, borrel of diner. Deze koekhuisjes zijn leuk om te maken als kerstcadeau! Maak het deeg voor peperkoek minimaal een dag van tevoren. Als je het 1 nacht laat rusten, worden ze nóg lekkerder.

Wil je een variatie maken op dit basisrecept? Probeer dan eens deze variant met amandelmeel!

basisrecept peperkoek

zoet (± 30 koekjes)

100 g honing
30 g keukenstroop
65 g donkerbruine basterdsuiker
100 g boter
350 g bloem
2 tl kaneelpoeder
1 volle tl gemberpoeder
¼ tl witte peper
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl kardemom
¼ tl gemalen nootmuskaat
1 ei
½ tl bakpoeder

VOORBEREIDEN kan 7-10 dagen van te voren, de koekjes blijven stevig. Smelt de honing met de stroop, bruine suiker en boter in een kleine steelpan. Laat het mengsel niet koken.

Voeg eerst 175 g van de bloem, de specerijen en ¼ tl zout toe en meng goed door. Laat iets afkoelen en klop er ook het ei door. Laat nu helemaal afkoelen en meng er dan 90 g van de bloem en het bakpoeder door. Kneed even door en kijk of er nog meer bloem nodig is voor een zacht maar niet plakkerig deeg. Voeg evt. meer bloem toe, kneed tot een soepel deeg en laat in de koelkast ± 2 uur maar liever nog 1 nacht rusten. Alle smaken komen hierdoor goed in balans.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg heel dun uit op een stuk bakpapier en steek er met een koeksteker vormpjes uit of knip vormpjes van deze mallen. Breng restjes deeg weer samen tot een bal, rol weer uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg er de koekjes op. Bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Draai de bakplaat een halve slag halverwege de baktijd, zo worden ze gelijkmatiger bruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.

Wil je de peperkoek versieren met glazuur? Dan is dit dé perfecte glazuur; met golden syrup!

Voorbereiden ± 35 min. / rusten ± 1 nacht / oven ± 10 min.

VARIATIE | peperkoek met chocolade
Voeg 20 g gezeefd cacaopoeder op hetzelfde moment toe als de honing, stroop, bruine suiker en boter van het basisdeeg en volg voor de rest het basisrecept.

Vervang voor het deeg van deze koekjes een deel van de bloem door amandelmeel, dan krijgen ze heerlijke, rijke smaak hebben. Ze worden op iets lagere temperatuur gebakken!

RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING AJDA MEHMET BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bakboekDe beste baktips en de lekkerste recepten vind je in delicious. hét bakboek. Leuk om cadeau te doen aan échte bakfanaten!

peperkoek-delicious