koekjes voor in de boom

 

peperkoekharten09br

Nog één week. Dan sluiten de scholen voor 2 weken hun deuren en beginnen de kerstvakanties. Maar voor het zover is, is er vast nog een kerstviering. Met veel liedjes, kaarsen, chocolademelk en kerstbrood. Misschien staat er thuis wel al een mooie boom in de woonkamer, of staat hij in de tuin te wachten op een aangenaam warm plekje binnen.  Maar helemaal in kerstsfeer komen wij bij het bakken van deze kerstkoekjes met onze kinderen. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken. Uit de oven rijgen we een mooi lint door de koekjes en mogen ze in de boom.

kerstkoekjes voor in de boom

voor ca. 25 stuks

250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
150 g roomboter
125 g lichtbruine basterdsuiker
50 ml melk
2 tl gemalen kaneel
extra nodig: huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, deegroller, koekvormpjes

Kneed van het bakmeel, de roomboter, de suiker, de melk, de kaneel en 1/2 tl zout een soepel deeg. Vorm een deegrol, rol in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Snijd van de deegrol plakjes van 4-5 mm dikte, of rol het deeg – in 2 of 3 porties – uit tot deze dikte. Steek met de koekvormpjes koekjes uit het deeg. Maak met een satéprikker in elk koekje een gaatje. Later kun je door het gaatje een mooi lint rijgen waarmee je de koekjes in de boom hangt. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in zo’n 15 min. lichtbruin, gaar en krokant. Bak de koekjes niet te donker, want dan ontstaat een bitter smaakje. Schuif het bakpapier met de koekjes op een ovenrooster zodat de koekjes kunnen afkoelen.
Doe voor het glazuur 250 g poedersuiker in een schaal en voeg al roerende druppelsgewijs water of citroensap toe, tot een dik glazuur ontstaat. Verdeel het glazuur over stevige diepvrieszakjes, druk de lucht er zoveel mogelijk uit en knoop ze dicht. Om de glazuur op de koekjes te spuiten knip je een klein hoekje van een van de punten. Laat de glazuur drogen en rijg vervolgens een mooi lint door het gaatje om de koekjes in de boom of aan een guirlande te hangen. Leuk voor het kerstontbijt: rol een servet mooi op en bind deze vast met het lint waaraan een koekje hangt. Schrijf eventueel met glazuur de namen op de koekjes.
Tip Voeg voor gekleurd glazuur een paar druppeltjes natuurlijke kleurstof, bieten-, wortel- of tomatensap toe.

kerstkoekjes-delicious