gevulde kerstkalkoen

Wat is er meer kerst dan een echte kerstkalkoen. Ideaal als je een huis vol eters krijgt, want onderstand recept voor gevulde kalkoen is voor 14-16 personen! En zoals een echte Mister Kitchen betaamt, schept Mister Daan op over zijn kalkoen-record:  ‘Ik heb wel eens drie dagen achter elkaar zo’n goudbruine, gevulde kanjer op tafel gezet. Easy.’

gevulde kalkoen

hoofdgerecht | 14-16 personen

1 kalkoen à 5 kg*
250 g dik gesneden ontbijtspek
4 uien, gepeld en in grote stukken gesneden
2 winterwortels, geschild en in grote stukken gesneden
3 preien, in grote stukken gesneden en gewassen
1 knolselderij, geschild en in grote stukken gesneden
5 stengels bleekselderij, in grote stukken gesneden
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn

voor de vulling:
5 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 uien, gepeld en in grote stukken gesneden
2 citroenen, in partjes
4 laurierbladeren
vulling voor onder de huid:
1 bos salie, fijngesneden
500 gram roomboter, smeerbaar
200 gram pancetta*, fijngesneden

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin 6 uur van tevoren.

Stap 1
Zorg dat de binnenkant van de kalkoen leeg is en goed gespoeld met koud water. Maak droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant met zout en peper.

Stap 2
Doe de ingrediënten voor de buikvulling in de buikholte.

Stap 3
Meng voor de vulling onder de huid alle ingrediënten goed met elkaar.

Stap 4
Maak aan de borstkant van de kalkoen met je vingertoppen voorzichtig de huid los van het vlees. Probeer de gehele borstzijde onder de huid te vullen met het botermengsel, maar houd iets achter voor over de huid. Bestrijk de huid aan de buitenkant met de achtergehouden boter, ook de borstzijde. Bedek de gehele borstzijde (is onderkant, maar komt naar boven in de oven) en zijkant van de kalkoen met spek. Je kunt de kalkoen zo goed afgedekt met plastic- of aluminiumfolie koud 1 dag van tevoren wegzetten.

Bereiden: begin 5 uur van tevoren.

Verwarm de oven voor op 250°C.

Stap 5
Leg de groente en kruiden in een flink grote braadslede, groot genoeg om de kalkoen ook bij te zetten. Giet een halve liter water over de groente, zet de kalkoen erop en bedek het geheel met aluminiumfolie. Plaats de braadslede iets onder het midden in de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 180°C. Bak in 3 ½ tot 4 uur gaar. Verwijder ½ uur voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie en spek. Neem als regel voor het garen 20 min. per 500 gram. Steek een barbecue spies in het dikste gedeelte van de bout om te checken of de kalkoen gaar is. Deze is gaar als het vocht dat eruit loopt helder is. Is het nog roze dan weer een kwartier terugzetten. Je kunt hiervoor ook een kernthermometer gebruiken (zie opmerkingen gevulde kalfsborst). De kerntemperatuur moet 72°C zijn. Schakel de oven uit en laat het vlees minimaal 20 min. onder aluminiumfolie rusten in de oven.

* Bestel de kalkoen tijdig bij de poelier. Bij sommige slagers kun je ook kalkoen bestellen. Houd er rekening mee dat het gewicht kan afwijken en laat aan de poelier of slager weten hoe groot de kalkoen minimaal moet zijn. Lekker met de zuurkool en la Ratte aardappeltjes of cavolo nero. Pancetta is Italiaans spek, te koop bij de ruim gesorteerde slager of Italiaan.

Voorbereiden ± 45 min./ bereiden ± 10 min/ oven ± 5 uur

wijn erbij: Fermoy Estate Chardonnay 2008, Margaret River, Australië

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN & ONLINE REDACTIE DELICIOUS.

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Gevulde kalkoen-delicious