kalkoen leftovers: potted turkey, wraps en curry

Maak je met kerst kalkoen, dan is de kans groot dat je nog aardig wat overhoudt. En dat kun je opwarmen, maar je kunt er ook de ‘potted turkey’ van Yvette van maken. Restjes kalkoen of ander gevogelte zijn ook heerlijk voor een soepvulling. In kalkoenwraps kun je ook allerlei leftovers kalkoen verwerken. Of maak de gele curry uit ons no waste nummer.

potted turkey van Yvette

voor- of tussengerecht (4-6 personen)

225 g gare kalkoen*
180 g boter, op kamertemperatuur
sap van ½ citroen
snuf cayennepeper
ook nodig: 2 ramequins of (weck)potjes van 215 ml inhoud of 1 grote van 425 ml

voor erbij
evt. frambozenazijn, olijfolie, honing
gekookte bietjes, geschild, in partjes
geroosterd brood, augurkjes (cornichons), zilveruitjes, evt. cranberrysaus of -compote

Voorbereiden: Begin in ieder geval ½ dag van tevoren. Meng de kalkoen, 80 g boter, citroensap, cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Het moet niet helemaal glad zijn, er mag wat textuur in zitten.

Schep het mengsel in de potjes. Klop de gevulde potjes een aantal keer op aanrecht, zodat de lucht eruit slaat. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.

Zet koel weg terwijl de je boter smelt. Smelt de rest van de boter in een steelpannetje op laag vuur. Laat iets afkoelen, schuim af met een schuimspaan en schenk het heldere (geklaarde) deel over het vlees in de potjes. Laat minimaal 3-4 uur in de koelkast opstijven.

Voorbereiden: Begin in ieder geval 1 uur van tevoren.

Voor wie wil: klop een dressing van gelijke delen frambozenazijn en olijfolie, wat honing of gembersiroop, zout en peper, sprenkel over de bietjes en laat ze minimaal 1 uur marineren.

Bereiden: serveer de potted turkey met geroosterd brood, cornichons en zilveruitjes en evt. de gemarineerde bietjes en/of cranberrycompote.

* Kalkoenvlees kan van alle delen zijn, gebruik bijvoorbeeld een restje gegaard vlees van het (kerst)diner van de dag ervoor. Heb je dat niet, dan kun je een kalkoendij stoven in wat kippenbouillon. Stoof hem tot het vlees van het bot valt (2-3 uur). Laat afkoelen en pluk het vlees van het bot.

Voorbereiden ± 15 min. + bietjes ± 5 min. / opstijven ± 4 uur / marineren bietjes ± 1 uur / bereiden ± 5 min.

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING BART STUART PRODUCTIE ELLEN VAN MOL