aantal 4 |
hoofdgerecht |
zomer |
|
hoofdgerecht |
zomer |
|
Surf en turf! Rood vlees in combinatie met zeevruchten is wat ons betreft écht een zomerklassieker. Deze variant met een salsa van geroosterde ananas is zalig en precies wat je nodig hebt tijdens een lange, warme avond.
Je maakt deze surf and turf op de barbecue, uit de oven of van de grillplaat. Ga voor de beste ingrediënten, liefst van de lokale markt, neem wat (grill)tijd en het resultaat zal je verbluffen.
Ingrediënten
- ¼ rode kool, buitenblad eraf, flinterdun geschaafd
- sap van 1 limoen + extra limoenpartjes voor erbij
pittige varkenshaas
- 250 g varkenshaas, vet eraf gesneden
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 teen knoflook fijngeraspt
- 1 tl gerookte-paprikapoeder (pimentón)
- ¼ tl chipotle-chilipoeder*
- rasp en sap van ½ (bio)sinaasappel
salsa van geroosterde ananas
- 1 kleine ananas, geschild, in 8 lange parten, harde kern eruit
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 kleine rode ui fijngesneden
- rasp en sap van 1 (bio)limoen
- ¼ bosje koriander, fijngesneden
- + extra blaadjes voor erbij
guacamole
- 2 avocado’s, geprakt
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- sap van 2 limoenen
- evt. ¼ tl chilipoeder
Voedingswaarde
calorieën: 712kcal
eiwit: 46g
vet: 23g
koolhydraten: 75g
- Doe voor de pittige varkenshaas het vlees met de rest van de ingrediënten en wat zout en peper in een grote kom, roer om en laat afgedekt 2-3 uur koel marineren.
- Doe de koolreepjes met het limoensap in een kom. Voeg wat zout en peper toe en
schep om. Laat intrekken tot gebruik. - Maak intussen de barbecue aan en vet het rooster in, of verhit een grillpan.
- Besprenkel voor de salsa de parten ananas met olie en gril ze 6-8 min. tot ze schroeiplekjes krijgen. Laat afkoelen tot je ze kunt hanteren en snijd in stukken van 1½ cm. Doe over in een kom, voeg de bijbehorende ingrediënten voor de salsa toe en schep om.
- Meng in een kom alle ingrediënten voor de guacamole met wat zout en peper.
- Leg de varkenshaas op de barbecue of in de grillpan en gril 10-12 min. rondom tot hij gaar is en schroeiplekjes krijgt. Laat 15 min. rusten voor je het vlees in plakjes snijdt. Besprenkel intussen de visreepjes met wat olie en bestrooi met zout en peper. Gril ze onder regelmatig keren 2-3 min. tot ze gaar zijn. Laat 5 min. rusten voor je ze serveert.
- Doe de plakjes varkenshaas, de visreepjes, de ananassalsa, de zoetzure kool en de guacamole in aparte kommen en serveer ze bij de gegrilde tortilla’s. Geef er de limoenpartjes, chilisaus, jalapeño-pepers en extra koriander bij. Laat ieder naar smaak zijn eigen taco samenstellen.
* Kies stevige visfilet die niet uit elkaar valt, bijv. yellowtail kingfish of albacore of kijk op goedevis.nl voor een duurzame viskeuze. Chipotle-chilipoeder koop je bij winkels met Mexicaanse ingrediënten of online. Je kunt ook chipotles fijnmalen in een kruidenmolentje of in de vijzel.
RECEPTEN DARREN ROBERTSON, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!