roerdeegpizza met aardappel, paddenstoelen en truffel

De beste pizza maak je thuis. En deze roerdeegpizza met aardappel, paddenstoelen en truffel is daar het perfécte voorbeeld van. Met onder meer truffelolie, mascarpone en kastanjechampignons is deze pizza één grote smaakexplosie. 

Fan van truffel? Probeer de truffelaardappel eens!

roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel

hoofd- of lunchgerecht of hapje (6-8 personen) | v

500 g bloem
5 el extra vergine olijfolie
¼ tl gedroogde gist
griesmeel, voor het bestuiven
125 ml mascarpone
3 el truffelpuree of pasta, potje (Italiaanse delicatessenzaak of online)
1 tl geraspte nootmuskaat
200 g stracchino-kaas (of mozzarella), grof geraspt
2 middelgrote bloemige aardappelen (bijvoorbeeld désirée), in dunne schijfjes geschaafd
150 g (kastanje)champignons in dunne plakjes
olijfolie, om in te vetten
½ bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt en fijngesneden
3 el truffelolie (liefst met natuurlijk truffelaroma)

Doe voor het roerdeeg de bloem met 4 el olijfolie, gist, 1 el zeezoutvlokken en 325-350 ml lauw water in een kom. Roer goed door elkaar. Laat afgedekt 4-5 uur of langer rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 250°C en beleg twee bakplaten met bakpapier.

Sla met een vuist het gerezen deeg terug om luchtbellen te verwijderen. Leg het op een licht met griesmeel bestoven werkvlak. Verdeel het in drie stukken van gelijke grootte, rol ze uit tot drie ovale lappen van ± 8×25 cm en leg ze op de ingevette bakplaten; twee op de ene, een op de andere.

Roer de room, truffelpuree, nootmuskaat, 1 tl zeezoutvlokken en 1 tl zwarte peper in een kom door elkaar. Schep het mengsel op de deegbodems en spreid met de bolle kant van een lepel uit tot de randen. Bestrooi met kaas en verdeel de aardappelschijfjes en champignons erover. Besprenkel met wat olijfolie. Bak ± 30 min. tot goudbruin en gaar zijn. Laat om de 10 min. de bovenste en onderste bakplaten van plaats wisselen. Meng in een kom de peterselie met de truffelolie en de laatste eetlepel olijfolie, besprenkel vlak voor het serveren de pizza’s ermee.

* Een mandoline koop je bij een kookwinkel.

bereiden ± 25-30 min. / rijzen ± 4-5 uur / oven ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING MERIJN TOL

roerdeegpizza met aardappel | delicious