pizza met lamsgehakt, komijn & couscous

pizza met lamsgehakt, komijn & couscous

Deze pizza met Turkse smaken heeft een Italiaanse basis, maar is geïnspireerd op de Turkse pizza. Er gaat lamsgehakt op, koriander, komijn en zelfs een beetje couscous. In de yoghurtsaus on top zit pittige harissa. Maak kennis met je nieuwe weekendfavoriet!

pizza met Turkse smaken

hoofdgerecht (2 pizza’s, 4 personen)

1 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
500 g lamsgehakt
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
2 tl paprikapoeder
1 grote tomaat, fijngesneden
1 el tomatenpuree
handje munt, fijngesneden + extra om te garneren
handje korianderblaadjes, fijngesneden
2 el couscous
½ hoeveelheid pizzadeeg (zie recept hieronder)
125 g Turkse yoghurt
2 tl harissa*
ook nodig: 2 bakplaten (of bak de pizza’s na elkaar)

Verhit in een koekenpan de olie op middelhoog vuur. Roerbak de ui 5 min. Voeg knoflook en lamsgehakt toe en bak nog 5-8 min. totdat het gehakt bruin begint te worden. Voeg komijn, koriander en paprikapoeder toe en bak nog 1 min. Roer de tomaat en de tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat 5 min. sudderen. Schep in een schaal en laat afkoelen. Schep dan de munt en koriander door het gehaktmengsel.

Verwarm voor de pizza met Turkse smaken de oven voor op 250°C.
Bestrooi de koude bakplaten met een beetje van de couscous. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol elk stuk uit tot een ovaal van ± 30 cm. Leg de bodems op de bakplaten. Dek af met plasticfolie en laat 20 min. rijzen.

Verdeel het gehaktmengsel over de bodems en laat daarbij een rand van 2 cm vrij. Vouw de rand van de twee lange zijden naar binnen en draai de uiteinden vast. Bestrooi het deeg met de rest van de couscous. Bak de pizza’s 10-12 min. of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Meng intussen in een kom de yoghurt met de harissa en breng op smaak met zout. Schep een lepel harissa-yoghurt op de pizza’s en bestrooi met extra munt.

* Vervang de harissa evt. door sambal oelek.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 20 min. / rijzen ± 20 min. / oven ± 20 min.
p.p. ± 580 kcal / 35 g eiwit / 25 g vet / 54 g koolhydraten

pizzadeeg basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vega

500 g brood- of pizzabloem* + extra bloem
2 tl gedroogde instantgist
2 tl zout
1 tl suiker
300 ml handwarm water
1½ el olijfolie + extra voor invetten

Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water en de olie erin. Roer vanuit het midden totdat alles goed gemengd is. Kneed door tot het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 min. Besprenkel een kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het deeg om, zodat het met olie bedekt is. Dek af met een schone theedoek en zet 1 uur weg tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg in de kom kort door om de luchtbellen eruit te laten ontsnappen. Leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak. Bereid het deeg verder volgens het recept van de pizza van je keuze.

* Brood- of pizzabloem is bloem met een hoog glutengehalte. Te koop bij Italiaanse delicatessenzaken, biologische winkels en online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur
p.st. ± 470 kcal / 16 g eiwit / 5 g vet / 90 g koolhydraten

pizzasaus basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vegetarisch

1 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl fijngesneden verse majoraan of oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
snuf suiker
snuf cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min. zachtjes koken tot hij dikker is, roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout. Laat voor gebruik afkoelen.

Bereiden ± 20 min.
p.st. ± 45 kcal / 1 g eiwit / 3 g vet / 4 g koolhydraten

RECEPTEN LOUISE PICKFORD & MARY CADOGEN
FOTOGRAFIE IAN WALLACE STYLING LOUISE PICKFORD