Deze inktvis gevuld met chorizo, venkel en tijm kan meteen op je favorietenlijstje! Een recept met Spaanse roots, lekker als hoofdgerecht, maar ook als feestelijk voorgerecht. Je kunt de gevulde inktvis 1 dag van tevoren al maken, dus heel easy!
Gek op inktvis? Dit is perfect voor oudjaarsavond…
inktvis gevuld met chorizo, venkel en tijm
hoofdgerecht (4 personen)
4 grote inktvislijfjes à 16-18 cm (viswinkel)
2 middelgrote venkelknollen met groen (± 350-400 g)
3 el olijfolie
75 g chorizo, in blokjes
2 tl verse tijmblaadjes
1 teen knoflook, fijngesneden
½ tl gerookt paprikapoeder* (pimentón de la vera)
50 ml wodka
1 blik pomodorini (400 g)
2-3 el slagroom of crème fraîche
partjes limoen of citroen, voor erbij
Stap 1 voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.
Spoel de inktvis onder koud water en laat goed uitlekken. Snijd de venkel in kleine blokjes, bewaar het venkelgroen. Verhit in een braadpan 2 el olijfolie. Bak de chorizo met de venkel en tijm 5-6 min. Breng op smaak met zout en peper en vul de inktvis ermee. Steek de inktvislijfjes dicht met een cocktailprikker.
Schenk de rest van de olijfolie in de braadpan. Bak hierin de knoflook 1 min. Voeg het paprikapoeder en de wodka toe en laat kort indampen. Schenk de pomodorini met het vocht erbij en breng tegen de kook aan. Breng op smaak met zout. Draai het vuur laag. Leg de inktvis in de tomatensaus en stoof de vis afgedekt gaar in 40 min. Keer de inktvis af en toe. Laat zo snel mogelijk goed afkoelen en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.
Stap 2 bereiden: begin 15 min. van tevoren.
Verwarm de saus met inktvis zachtjes en laat op laag vuur 5-10 min. stoven. Neem de pan van het vuur en roer de slagroom of crème fraîche erdoor. Bestrooi met het bewaarde venkelgroen en serveer met de partjes limoen of citroen. Lekker met gele rijst waarin je gemalen komijn en venkelzaad meekookt.
* Gerookt paprikapoeder is er in milde, zoete en scherpe versie. De scherpe versie is hier heel lekker hierbij. Te koop bij delicatessenzaken en sommige supermarkten.
Voorbereiden ± 25 min. / stoven ± 40 min.
Bereiden ± 15 min.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI