hele zeebaars uit de oven met pompoen en paprika

Een hele vis uit de oven kan er net zo feestelijk en rijk uitzien als een groot stuk vlees. Deze hele zeebaars is lekker gemarineerd en wordt geserveerd met pompoen en paprika.

Van zeebaars kun je ook overheerlijke vissoep maken waarbij je alles van de vis gebruikt!

hele zeebaars uit de oven met pompoen en paprika

hoofdgerecht | 4 personen 

1 hele zeebaars* (± 1,6 kilo), schoongemaakt, schubben verwijderd, evt. kop verwijderd
2 tl (gerookt) paprikapoeder
3 el olijfolie + extra voor het invetten
4 takjes rozemarijn
2 uien, in ringen
25 zwarte olijven, grof gehakt
1 citroen, in plakjes
500 g pompoen, geschild, zaden verwijderd, in heel dunne plakken
2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in dunne repen
100 ml witte wijn

Voorbereiden: (kan ± 8 uur van tevoren) snijd het vel van de hele zeebaars een paar keer in. Meng het paprikapoeder, 1 flinke tl zeezout en wat versgemalen peper met de olijfolie. Wrijf de vis van binnen en buiten hiermee. Vul de holte met 3 takjes rozemarijn, de helft van de ui, een derde van de olijven en de citroen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Schep de rest van het oliemengsel door de pompoen, paprika, rest rozemarijn, ui en olijven en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden: begin een uur van tevoren. Verwarm de oven voor op 225ºC. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel het pompoenmengsel over de ovenschaal en bak het in het midden van de oven ± 8 min. Schep halverwege even door elkaar. Leg de vis op het mengsel en schenk de wijn eromheen. Bak de vis in 30-40 min.. (afhankelijk van dikte en grootte) gaar, of tot het visvlees in het dikste deel net ondoorzichtig is. Serveer met de pompoen.

* Of neem 2 kleinere zeebaarzen.

Voorbereiden ± 20 min. / bereiden ± 15 min. / oven ± 50 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEN VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

hele zeebaars