havanna-karbonaadjes met limoen-rum uitjes

delicious. lezeres Linda van Putten: ‘Ik heb een vraag over het recept Havanna karbonaadjes met sinaasappel-sherry uitjes van pagina 76 uit delicious. nr. 8. De sinaasappel en sherry kan ik nergens bij de ingrediënten terugvinden. En waar moeten de uiringen nou eigenlijk in gemarineerd worden? In de marinade van de karbonaadjes of…?’

Redactie delicious. ‘In de titel van het recept worden inderdaad sinaasappel en sherry genoemd, wat er dus niet inzit. Onze excuses hiervoor, het had natuurlijk rum en ananas of limoen moeten zijn. Helaas staat deze fout ook zo in het boek. Heel vervelend maar we hebben er kennelijk allemaal overheen gelezen. We hebben uiteraard je opmerking aan de uitgever van het kookboek doorgestuurd. Wat betreft de bereiding. De uienringen worden inderdaad gemarineerd in de karbonademarinade, nadat je de karbonaden eruit gehaald hebt. Voor de volledigheid, geven we je nogmaals het recept met de juiste titel. En nogmaals hartelijk dank voor je oplettendheid.’

havanna-karbonaadjes met limoen-rum uitjes

hoofdgerecht (4 personen)

Begin 1 dag van tevoren met de bereiding.

4 ribkarbonaadjes, ongeveer 2 cm dik
125 ml witte rum
3 el limoensap
125 ml ananassap (pak)
4 teentjes knoflook, gepeld
2 grote rode uien, in dunne plakjes gesneden
1 tl gedroogde oregano
1 tl komijnzaadjes
1 tl cayennepeper
olie om in te vetten
2 limoenen, in vieren gesneden

Leg de karbonaadjes in een passende plastic of glazen schaal, voeg rum, sappen en knoflook toe. Dek af, zet een nacht in de koelkast en keer het vlees regelmatig. Haal de karbonaadjes 30 min. voor de bereiding uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en laat ze rusten op een plaat met bakpapier. Schep de uienringen bij de marinade en zet apart.
Meng oregano, komijn en cayennepeper in een kommetje en strooi deze mix over beide kanten van  de karbonaadjes.
Maak de bakplaat of het rooster van de barbecue matig heet en kwast deze in wat olie. Leg de karbonaadjes op de bakplaat of rooster en bak ze 7 min. tot ze diep goudbruin zijn. Keer ze en bak nog eens 5 min. Leg ze op een serveerschaal, dek af met aluminiumfolie en laat rusten, terwijl je de uien bakt.
Maak de bakplaat of een koekenpan op het rooster flink heet. Druppel nog wat olie op de bakplaat. Verdeel de uien en knoflook over de bakplaat en bewaar de overtollige marinade in de kom. Bak de uien 10 min. Lepel tijdens het bakken de bewaarde marinade erover en schep met een tang de uien en knoflook voortdurend door tot ze goudbruin en zacht zijn.
Serveer met de varkenskarbonaadjes en limoenpartjes.

Bereiden ± 15 min. / marineren ± 1 nacht / roosteren ± 25 min.