gefrituurde garnalen met knapperige groentesalade

Een frisse salade wordt net wat spannender met knapperige groenten als sperziebonen en maïskolfjes. De garnalen frituur je simpel en snel in een hete wok. Serveer met zoete chilisaus om lekker te dippen.

gefrituurde garnalen met knapperige groentesalade

hoofdgerecht | 4 personen

500 g grote ongepelde rauwe garnalen (diepvries), ontdooid
450 g aardappelblokjes (koelvers of 5 min. voorgekookt)
250 g sperziebonen, schoongemaakt
225 g zelfrijzend bakmeel
300 ml bruisend mineraalwater of bier
300 g spitskool, in repen gesneden
1 potje of blikje maïskolfjes (380 g), uitgelekt
1 bosje koriander (20 g), grof gesneden
3 el zoete chilisaus + extra om te dippen
2 limoenen
(zonnebloem)olie om te frituren

Pel de garnalen maar laat het staartje zitten. Snijd de garnalen over de rugzijde in en verwijder het donkere darmkanaal. Dep de garnalen met keukenpapier droog.

Kook de aardappelblokjes met de sperziebonen ± 8 min., tot beide beetgaar zijn. Giet af en spoel onder stromend water koud.

Zeef het meel met 1 tl zout boven een kom. Voeg beetje bij beetje het mineraalwater of bier toe en klop met een vork tot een glad en dik beslag.

Meng de aardappel en de sperziebonen met de spitskool, de maïskolfjes en de koriander. Meng de chilisaus met het sap van 1 limoen en schep door de groenten. Voeg zout naar smaak toe.

Verhit in een wok een flinke laag olie tot 180°C. Haal 1/4 van de garnalen aan het staartje door het beslag en laat ze in de hete olie zakken. Bak ze rondom in 2-4 min. krokant, goudbruin en net gaar. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een schaal met keukenpapier uitlekken. Bak op dezelfde manier nog 3 porties garnalen.

Verdeel de groentesalade en de garnalen over 4 borden. Schenk wat extra chilisaus in 4 (borrel)glaasjes en zet op de borden erbij om te dippen. Serveer met de laatste, in partjes gesneden limoen.

Bereiden ± 45 min.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI, FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK, STYLING JET KRINGS, BEREIDING BART STUART, PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

 

 

garnalen