andijviestamppot met knolselderij, slavinken en tijmjus

Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.

De lekkerste stamppotvariaties vind je hier in een handig lijstje…

andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
hoofdgerecht | 4 personen

600 g kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
500 g knolselderij, in grote stukken
100 ml volle melk
25 g boter
1 kleine krop andijvie
200 g nagelkaas, in kleine blokjes

slavinken
500 g half-om-halfgehakt
1 eidooier
6 volle takjes tijm, van 2 takjes de blaadjes gerist + extra voor garnering
¼ tl nootmuskaat + extra takjes voor de jus
¼ tl kruidnagelpoeder
24 plakjes katenspek (± 250 g)
40 g boter
200 ml runderfond
2 blaadjes laurier

Hoe maak je deze andijviestamppot?
Meng voor de slavinken het gehakt met de eidooier, tijmblaadjes, specerijen en zout en peper naar smaak. Kneed goed door zodat alles goed gemengd is en het gehakt stevig voelt. Vorm er 8 dikke korte worstjes van en wikkel elk vinkje eerst over de lengte in een plakje spek. Leg dan telkens 2 plakjes naast elkaar, iets overlappend en rol ze hierin op. Leg de slavinken minimaal 30 min. afgedekt in de koelkast.

Zet de aardappels met de knolselderij op in een bodempje water (2½ cm hoogte) met  1 tl zout en breng aan de kook. Kook op laag vuur met de deksel op de pan in 20-25 min. gaar. Giet af en vang het water op. Voeg de melk en boter toe, zet terug op het vuur en stamp grof. Breng evt. op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Smelt intussen de boter voor de slavinken en bak ze op halfhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Voeg de fond, takjes tijm, nog een snuf nootmuskaat en laurier toe en braad ze zachtjes met de deksel schuin op de pan in 10-12 min. gaar. Keer de sla vinken af en toe. Roer 75-100 ml van het opgevangen kooknat door de jus en laat iets binden. Halveer intussen de krop andijvie door de steelaanzet in te snijden en scheur de krop verder los. Spoel schoon en schud het water eraf. Snijd de andijvie in dunne repen. Schep de kaas en andijvie door de aardappels en laat kort doorwarmen. Serveer de andijviestamppot met de slavinken en de jus en garneer met nog wat tijm.

Bereiden ± 35 min.

FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN  RECEPTEN DOSIA BREWER, MINTA NICOLAÏ, BAS ROBBEN, TRUDELIES SCHOUTEN, MERIJN TOL

Ook Makkie is dol op stamppot. Daarom maakt Janneke Philippi speciaal voor haar een hele familietijd vol stamppotinspiratie in delicious. 12. Nu in de webshop en in de winkel!

andijviestamppot-delicious fodmap