Echt zo’n weekendgerecht. Leg vanavond nog het varkensvlees in de marinade en kneed morgen het deeg voor gestoomde broodjes zo zacht als kussens.
gestoomde broodjes met hoisin varkensvlees
hoofdgerecht | 4 personen
vulling
400 g varkensfilet
80 ml hoisinsaus + extra voor serveren
2 el bruine basterdsuiker
1½ el sojasaus
1 el honing
1 el rijstazijn
2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
ook nodig: bakpapier, grote bamboe stoommand (of stomer)
broodje
1½ tl gedroogde gist
1½ tl (fijne) kristalsuiker
350 g bloem
2 el magere melkpoeder
1½ tl bakpoeder
2 el arachideolie
1 snackkomkommer (of ¼ komkommer), in dunne plakjes
6 lente-uitjes, fijngesneden
evt. erwtenscheuten of andere cressen, om te serveren
Marineer het varkensvlees een dag van tevoren.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een afsluitbare zak en leg een nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 225°C. Vul een ovenbestendige braadpan of braadslee met een laagje water van 1 cm en zet er een rooster op. Neem het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en plaats het op het rooster. Bestrijk met wat marinade. Braad het vlees 15 min. in de voorverwarmde oven, schakel de oven dan terug naar 180°C. Bestrijk het vlees met de rest van de marinade en braad nog eens 15-20 min. of tot het vlees gaar is. Laat het vlees, afgedekt met folie, 10 min. rusten en snijd het dan in plakjes.
Knip uit bakpapier 12 vierkanten van 6 cm.
Doe de gist in een kom met een snufje suiker en 250 ml warm water. Laat het 10 min. staan tot het begint te schuimen.
Meng de bloem, melk- en bakpoeder en de rest van de suiker in een kom. Voeg het gistmengsel toe en doe alles in de kom van de keukenmachine met deeghaken (of gebruik een mixer met deeghaken). Kneed het deeg 5-6 min. tot het elastisch en glad is (voeg als het deeg plakkerig is, wat bloem toe).
Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met een schone theedoek en zet op een warme tochtvrije plaats voor 1½ uur tot het in omvang is verdubbeld.
Sla het deeg terug en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg in een lange rol en snijd deze in 12 gelijke stukken. Vorm van elk stuk deeg een platte ovaal van 10×5 cm, bestrijk met een beetje olie en vouw dubbel tot halve maantjes. Plaats elk broodje op een stuk bakpapier en leg het op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant met wat olie, dek af met een schone theedoek en laat het deeg weer op een warme plaats 30 min. staan tot het weer iets gerezen is.
Plaats een grote (bamboe) stoommand op een wok met een laag kokend water. Zet er de broodjes in, dek af met het deksel en stoom 10-12 min. tot de broodjes gaar zijn.
Snijd de broodjes open, bestrijk ze met hoisinsaus en vul ze met de komkommer, varkensvlees, lente-ui en de erwtenscheuten.
Bereiden ± 45 min. / marineren ± 1 nacht / rijzen ± 2 uur / rusten ± 10 min.
RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE ALAN BENSON STYLING DAVID MORGAN