eend met knolselderij en vijgen

Het is weer tijd voor wild! Deze gebraden eend met knolselderij, prei en paddenstoelen is perfecte in combinatie met de zoete smaak van vijgen.

gebraden eend met knolselderij, prei, vijgen en paddenstoelen
hoofdgerecht | 4 personen

2 wilde eenden (bestel bij de poelier)
1 sinaasappel, gehalveerd
2 laurierbladeren
4 takjes tijm
2 el milde olijfolie
25 g roomboter
100 ml port
100 ml rode wijn
200 ml kippenbouillon of wildbouillon
8 verse vijgen*, doormidden gesneden

knolselderij en paddenstoelen
4 el olijfolie / 1 knolselderij, geschild en in blokjes / 1 prei, julienne gesneden / 1 ui, fijngesneden / 1 teen knoflook, fijngesneden / 1 bakje gemengde bospaddenstoelen, grote exemplaren kleiner gesneden

VOORBEREIDEN Kan 1 dag van tevoren. Was de eenden met water en dep ze droog. Bestrooi van binnen en buiten met peper  en zout. Pers de sinaasappel uit en snijd de helften in grove stukken. Verdeel de stukken sinaasappel, laurier en tijm over de buikholten van de eenden.

Verhit olijfolie en boter op middel tot half- hoog vuur in een ruime braadpan en braad hierin de eenden in 15-20 min. rondom bruin. Voeg nog wat olie toe als het vet iets te bruin dreigt te worden.

Haal op 2-3 el na, overtollig vet uit de pan. Voeg port, rode wijn en bouillon toe en laat de eenden goed afgedekt nog 15-20 min. stoven. Neem ze uit de pan en laat onder aluminium- folie op een plank rusten. Voeg de vijgen toe aan het vocht en laat 3 min. inkoken. Laat de eenden en vocht geheel afkoelen, verpak de eenden goed in aluminiumfolie en zet elk apart afgedekt tot gebruik koel weg.

BEREIDEN Begin 30 min. van tevoren. Verwarm de oven voor op 185°C. Leg de eenden verpakt in het midden van de oven en bak ze 20 min., zodat ze goed warm zijn.

Bak intussen in een braadpan in 2 el olie de knolselderij 3-4 min. op halfhoog vuur. Voeg de prei toe en bak beide groenten nog eens  8 min. Voeg eventueel wat water of bouillon toe als het geheel aan dreigt te bakken. Breng op smaak met zout en peper.

Bak in een koekenpan in 2 el olijfolie de ui  en knoflook zachtjes 5 min. en voeg dan de paddenstoelen toe. Roerbak op middelhoog vuur nog eens 8 min.

Verwarm ondertussen de jus van de eenden met vijgen. Snijd of knip de eend met een wildschaar in stukken en serveer met de knolselderij en vijgenjus. * Of neem gewelde gedroogde vijgen en laat ze wat langer in de saus meekoken.

Voorbereiden ± 1 uur / oven ± 20 min. / bereiden ± 20 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYING JAN WILLEM VAN RIEL  M.M.V. ELLEN MOOKHOEK EN KNJV BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

eend-delicious