culi-vraag + recept: gebakken rijst met garnalen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

Wij vinden het superleuk als onze lezers meteen met recepten uit het nieuwe nummer aan de slag gaan! Soms krijgen we dan vragen binnen over een recept, zoals deze vraag van Sophie over de gebakken rijst met garnalen. Trudelies geeft antwoord!

Beste mensen van delicious, Vandaag hebben wij het recept “gebakken rijst met garnalen” uit de uitgave ‘januari 2013’ gemaakt. Bij het maken viel de grote hoeveelheid sojasaus al op, 80 ml vonden wij een beetje veel. Wij hebben dit maar voor lief genomen en gewoon de 80 ml sojasaus erin gedaan.  Maar bij het eten bleek het gerecht veels te zout (niet echt lekker ook) en het is bij ons veel donkerder dan op de foto in jullie blad.  Dit vonden wij vreemd. Klopt de hoeveelheid sojasaus?

Beste Sophie,

Er staat in het recept niet bij wat voor soort sojasaus je moet gebruiken. En dat kan wel alle verschil maken. Je hebt namelijk van die dunnere sojasauzen en dikkere. Verder is 80 ml niet meer dan ± 4 el in totaal (ongeveer 1/2 klein glas).
Als je 200 g rijst gaarkookt en dat mengt met die andere dingen denk ik dat het niet zo zout en donker zou moeten worden. Heb je misschien de zoute sojasaus gebruikt?
Hopelijk kun je hier wat mee. Of gebruik anders echt de lichte sojasaus of minder.
Vriendelijke groeten, Trudelies.

Hieronder nogmaals het recept!

gebakken rijst met garnalen

hoofd- of lunchgerecht | 4 personen
3 el zonnebloemolie
3 eieren, losgeroerd
2 kleine rode pepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
6 bosuitjes, in dunne reepjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 g gepelde rauwe garnalen, staartjes eraan gelaten
200 g rijst, gaargekookt volgens de 
aanwijzingen op de verpakking
80 ml (lichte) sojasaus
1 tl sesamolie
2 el zoete chilisaus
120 g diepvriesdoperwten
korianderblaadjes
evt. partjes limoen, voor erbij

Verhit 1 el zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de eieren toe en roer ze in 1-2 min. tot ze licht stollen. Schep dit op een bord en zet apart. Voeg de rest van de zonnebloemolie toe aan de pan en roerbak de rode peper, bosui en knoflook 1 min. tot de geuren vrijkomen.
Voeg de garnalen toe en roerbak ze 2-3 min. tot ze roze en ondoorschijnend zijn. Voeg het roerei, de gare rijst, sojasaus, sesamolie, chilisaus en doperwten toe en roerbak 2-3 min. of tot alles is doorgewarmd. Bestrooi met korianderblaadjes en geef er evt. partjes limoen bij.
Bereiden ± 30 min.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KRISTEN WILSON BEWERKING ELLEN VAN MOL