bietenchips

Bietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietenchips! Voor wie niet in de grond wil wroeten, is er hoop: steeds meer bietensoorten zijn vooral ’s zomers beter verkrijgbaar.

Bij de ruimgesorteerde  groenteboer, bij Marqt, bij landwinkels en natuurwinkels en soms vind je de bijzondere soorten gewoon op de markt.

Wil je de ultieme superzachte smaak van bietjes proeven? Neem dan biologische, die zijn zoveel lekkerder!

Zoete of zoute bietjeschips met venkelzaad

hapje | 4 personen

4 mooie bietjes*
arachideolie* om in te frituren
1 tl venkelzaad (natuurwinkel)
1/2 tl grof zeezout of 1 tl suiker

Schrob de bietjes schoon. Droog ze goed en snijd de bietjes met schil op de mandoline in dunne plakjes van 2 mm. Verhit de oven op 50°C. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 30 min. in de lauwwarme oven met de ovendeur op een kiertje.
Verhit een flinke laag olie in een frituurpan of wok en frituur de gedroogde bietenchips in kleine porties krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Stamp het venkelzaad met het grove zeezout of suiker in een vijzel en bestrooi de chips ermee.

* Voor deze chips is het heel mooi om verschillende gekleurde bietjes, zoals de chioggia met de mooie roze ringen en de oranjegele biet te gebruiken. Arachideolie of pindaolie kan heel hoog verhit worden zonder dat de olie verbrand. De smaak is vrij neutraal.

Bereiden ± 30 min./ oven ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING NADIA ZEROUALI, MERIJN TOL STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bietenchips-delicious