zomer uit je oven: basisrecept voor massa de pimentão

Yvette van Boven: ‘Dit is zomer uit je oven! Massa de pimentão is een pasta gemaakt van paprika, die ruikt en smaakt naar zonnig Portugal. Beter kan ik het niet uitleggen. Dit intens smakend condiment wordt gebruikt om stoof of soep een diepere smaak te geven.’ Het is niet veel werk, maar de massa de pimentão moet wel een paar dagen intrekken.

massa de pimentão

basisrecept (± 500 ml) | vega 

6-8 grote rode paprika’s, zonder zaadjes, in repen gesneden
± 1½ kilo grof zeezout
ook nodig: kaasdoek

Leg 2-3 lagen kaasdoek in een vergiet en zet het vergiet in een diep bord of wijde schaal. Strooi er een laag zout in van ± 1 cm.

Leg er een enkele laag paprikarepen in en bedek weer met 1 cm zout. Ga door tot alle paprika met een laag zout is bedekt. Dek af met de overhangende doek en met een zware pan die er op past. Vul de pan met zware dingen, water of blikjes bonen of gepelde tomaat. Het gaat erom dat er druk op de paprika wordt gezet.

Zet 3-5 dagen in de koelkast, hoe langer, hoe intenser de smaak en hoe meer vocht er uit de paprika’s wordt onttrokken. Dus ik ga zelf het liefst voor 5 dagen. Vergeet niet om de dag de schaal die onder het vergiet staat te legen: zout onttrekt vocht aan de paprika’s en dat loopt eruit.

Haal na 5 dagen de paprikarepen uit het zout, veeg ze schoon, eventueel met een kwastje. Doe de paprika over in een keukenmachine en pureer glad.

De massa de pimentão is nu klaar voor gebruik. In een schone pot in de koelkast blijft het maanden goed, omdat het zo lang in het zout heeft gelegen. Gebruik wél elke keer een schone lepel als je iets gebruikt.

Bereiden ± 40 min. / intrekken 3-5 dagen.

per 100 ml ± 70 kcal / 2 g eiwit / 0 g vet / 13 g kh

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN BEWERKING DOSIA BREWER

massa de pimentão - delicious