koekjesdeeg: de basis

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Homemade koekjes zijn altijd een goed idee. Voor jezelf, maar ook om uit te delen. En het is het ultieme woensdagmiddag project om samen met kinderen te doen!

basiskoekjesdeeg

zoet | ± 30 stuks

Dit basisdeeg voor koekjes vloeit tijdens het bakken nauwelijks uit, waardoor de koekjes hun vorm mooi behouden. Toch is het een prachtig soepel basisdeeg, dat gemakkelijk uitrolt.

130 g boter, op kamertemperatuur
185 g kristalsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
280 g bloem, gezeefd
½ tl bakpoeder gezeefd

Klop met de mixer in een ruime kom de boter en suiker zeker 10 min. tot het luchtig en crèmig is. Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop tot alles goed is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe en spatel het luchtig door het beslag, zodat het een soepel deeg wordt. Leg het deeg afgedekt minimaal 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel het deeg in drieën, kleine porties kun je namelijk makkelijker uitrollen. Rol een deel deeg uit op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 3-4 mm dikte en steek er met een koekjesuitsteekvorm naar eigen keuze zoveel mogelijk koekjes uit. Leg de koekjes op een ingevette of met bakpapier belegde bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 
10 min. gaar. Ze moeten zandkleurig en niet bruin zijn. Neem ze voorzichtig met een pannenkoekmes van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Kneed overgebleven stukjes deeg samen, rol weer uit en herhaal de handelingen.

Bereiden ± 35 min. / rusten minimaal 30 min. / oven ± 10 min.

Dit recept voor basis koekjesdeeg komt uit delicious. Hét Bakboek.

basisrecpt koekjesdeeg - delicious