appel-amandelcrumble met karamelsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

De geur van verse appeltaart komt je tegemoet in de keuken van de delicious. op de Woonbeurs in Amsterdam. Zin om mee te bakken? Kom deze week langs op onze stand en bak jouw favoriete appelcreatie. Wij zorgen voor de basisingrediënten maar je kunt je eigen recept of producten meenemen voor de perfecte appeltaart!

Voor meer informatie of vragen kun je mailen naar marketingdelicious@sanomamedia.nl. Alvast wat oefenen kun je thuis met dit verrukkelijke appeltoetje met karamelsaus met gezouten boter.

nagerecht (4 personen)

125 g amandelmeel*
125 g roomboter
125 witte basterdsuiker
125 g bloem
1 el roomboter
4 appels (Granny Smith), geschild en in dunne plakjes
100 ml calvados

karamelsaus
250 ml slagroom
1 vanillestokje
75 g gezouten (boeren)roomboter
150 g suiker

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd met twee messen het amandelmeel, de roomboter, basterdsuiker en 2 g zout tot een kruimelig deeg (je kunt dit ook doen in een keuken-machine, maar stop op tijd zodat het geen vaste massa wordt). Meng als laatste de gezeefde bloem erdoor. Spreid de crumble uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in ± 20 min. bruin in de oven.

Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de appelpartjes in ± 5 min. lichtbruin. Blus ze af met calvados.

Doe de slagroom in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit de peulen bij de slagroom en voeg ook het stokje toe. Breng de room  met de boter voorzichtig aan de kook. Verwarm de suiker en 50 ml water en laat de suiker oplossen door regelmatig de pan heen en weer te bewegen (niet roeren!)

Laat de suiker­siroop mooi goudbruin worden. 
Verwijder de vanillestokjes uit de room en 
voeg de warme vanilleroom toe aan de 
suikersiroop. Roer op laag vuur tot een vloeibare karamelsaus. Begin met de karamelsaus, schep daarop wat crumble en schik de appelpartjes eromheen.

Bereiden ± 25 min / oven ± 20 min.

* Te koop bij de Marokkaanse winkel of 
bij de natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken door amandelen fijn te malen in 
een keuken­machine. Let op: laat de machine niet te lang draaien, anders geven de amandelen olie af en krijg je een pasta in plaats van een poeder.

Receptuur en bereiding Mr. Kitchen fotografie Ernie Enkelaar Styling Sandra Kissels

Appel-amandelcrumble-deliciousAppel-amandelcrumble